• JAK ZOSTAĆ UCZNIEM NASZEJ SZKOŁY?
        • JAK ZOSTAĆ UCZNIEM NASZEJ SZKOŁY?

          • Wejdź na stronę

          www.lodzkie-pogim.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów gimnazjum

          www.lodzkie-posp.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów szkół podstawowych

          • Kliknij Zgłoś kandydaturę i załóż konto wpisując swoje dane osobowe.
          • Po założeniu konta musisz dokonać wyboru kierunków kształcenia - Wybierz Technikum Nr 6 lub Branżową Szkołę Nr 6, a następnie odpowiednią klasę. Możesz wybrać dowolną ilość klas, należy pamiętać tylko o kolejności. Zawód, którego chciałbyś uczyć się najbardziej, umieść na I miejscu!
          • Po wybraniu szkół i zawodów zatwierdź swój wybór.
          • Wydrukuj podanie, które podpisz Ty i Twoi rodzice/opiekunowie.
          • Jeśli wybrałeś naszą szkołę jako pierwszą preferencję, przynieś podanie do sekretariatu szkoły - Łódź, ul, Franciszkańska 137, (sekretariat czynny pn – czw 8-16, pt 8-15.30)
          • Po otrzymaniu świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa egzaminu gimnazjalnego/ośmioklasisty i ich potwierdzonych kopii ze szkoły macierzystej, przynieś dokumenty do ZSPS w dniach:

          - 21.06.19, piątek  do 15.30

          - 24.06.19, poniedziałek, godz. 8-16

          - 25.06.19, wtorek, godz. 8-12

          Pamiętaj, że dokumenty musisz przynieść do 25.06.19 do godz. 12, w przeciwnym wypadku nie będziesz brał udziału w procesie rekrutacji!

          • W dniu 16 lipca sprawdź, czy znalazłeś się na liście zakwalifikowanych. Jeśli tak, donieś brakujące dokumenty oraz odbierz skierowanie na badania lekarskie.
          • Zrób badania lekarskie w przychodni wskazanej w szkole.
          • Oryginały świadectw oraz wyniki badań lekarskich musisz dostarczyć do 24 lipca do godz. 12.00! Jeśli tego nie zrobisz automatycznie zostaniesz usunięty z listy zakwalifikowanych.
          • Po wypełnieniu wszystkich formalności - 25 lipca zostajesz umieszczony na liście uczniów i od 1 września 2019 zostajesz uczniem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
      • Matury, matury...
        • Matury, matury...

          Dzisiaj zakończył się egzamin pisemny z języka angielskiego. Dla wielu maturzystów sam egzamin dojrzałości nie jest tak wielkim stresem jak czas oczekiwania na rezultaty.
          Maturzyści, którzy jutro (9 maja) nie piszą rozszerzonej matematyki lub biologii, mogą iść na zasłużony spacer.
          Pozostałym uczniom Spożywczaka (którzy mieli 6, 7 i 8 maja wolne) przypominamy, że czas wracać do szkoły.


          AF

      • W pracowni badania żywności
        • W pracowni badania żywności

          W "Spożywczaku" kształcimy w systemie modułowym, który charakteryzuje się łączeniem teorii z praktyką. Dlatego dużo czasu uczniowie spędzają w pracowniach na ćwiczeniach.
          Pracownia badania jakości żywności służy zarówno technikom kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jesteśmy jedyną szkołą w Polsce kształcącą w tym zawodzie), jak i technikom technologii żywności.


          Poznaj pracownię i jej wyposażenie, oglądając zdjęcia dodane do galerii W pracowni badania żywności.

      • Dzień Mazurka i wyniki konkursu na najładniejszy mazurek
        • Dzień Mazurka i wyniki konkursu na najładniejszy mazurek

          W czwartek 11 kwietnia obchodziliśmy Dzień Mazurka. Uroczystość miała nieco skromniejszy charakter niż w latach poprzednich. W trakcie tego dnia odwiedzający nas goście mogli obejrzeć wystawę mazurków wykonanych przez uczniów naszej szkoły oraz siódmoklasistów z pobliskich szkół. Zaprezentowano także mazurki zaprzyjaźnionych łódzkich cukierni.
          W ramach tzw. otwartych drzwi kandydaci do szkoły zapoznali się z ofertą edukacyjną oraz zapleczem dydaktycznym w części zawodowej szkoły.
          W jednej z pracowni technologicznej osoby chętne mogły same sporządzić i udekorować mazurka.
           
          Wyniki Konkursu na Najładniejszy Mazurek
           
          W ramach Konkursu na Najładniejszy Mazurek uczniowie wykonali w tym roku rekordową liczbę – 52 mazurki. Część uczniów wykonała nawet dwa mazurki.
          W skład komisji oceniającej mazurki wykonane przez uczniów naszej szkoły weszli:
          p. Małgorzata Gryglewska – dyrektor Izby Rzemieślniczej
          p. Feliks Ponitka – starszy Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców
          p. Piotr Karkowski – starszy Cechu Cukierników
          p. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego
           
          Wyniki konkursu:
          Miejsce
          Nazwisko i imię, klasa
          Ilość pkt.
          I
          Karolina Popiołkiewicz, klasa 1ta
          168
          II
          Kacper Karalus, klasa 1ta
          162
          III
          Lidia Rygiert, klasa 2ta
          160
          IV
          Sandra Karpińska, klasa 3ta
          158
          V
          Dominik Sarnecki, klasa 1b 
          157
          VI
          Malwina Gradys, klasa 2a 
          154
          VII
          Weronika Kasperska, klasa 2ta
          153
          VIII
          Natalia Matysiak, klasa 1ta
          152
          IX
          Maciej Zastrużny, klasa 2ta
          150
          X-XI
          Julia Brożyna, klasa 1b 
          149
          Paulina Szwedowska, klasa 1ta
          149
          XII
          Natalia Tomala, klasa 2ta
          146
          XIII
          Filip Piórkowski, klasa 2a 
          142
          XIV
          Adrian Czyż, klasa 2ta
          137
          XVI-XVIII
           
          Natalia Bińczyk, klasa 1b 
          135
          Martyna Troska, klasa 1ta
          135
          Dominika Wiktorska, klasa 1ta
          135
          Zuzanna Puchniak, klasa 1ta
          135
          XIX
          Natalia Rutkowska, klasa 1tb
          131
          X
          Paweł Morawski, klasa 2a 
          130
          XXI do LII
          Klaudia Feterlich, klasa 3ta
          Dawid Ćwikliński, klasa 1b
          Maksymilian Krawczyk, Mariusz Jabłoński, klasa 3a
          Adrian Anuszewski, klasa 1ta
          Jakub Tobola, Karolina Brewińska, Aleksandra Kubryn, klasa 1tb (dwa mazurki)
          Anna Sierant, klasa 1tb
          Klaudia Pabin, klasa 1tb
          Anna Miśkiewicz, klasa 2b (dwa mazurki)
          Marcelina Dróżdż, klasa 2ta
          Dawid Janiszewski, klasa 2ta
          Weronika Styczyńska, klasa 2ta
          Natalia Wróblewska, klasa 2ta
          Angelika Miksa, klasa 2ta
          Wiktoria Małańczuk, klasa 2ta
          Dominik Tokarski, klasa 2a
          Kamila Kuczborska, klasa 2a
          Kacper Wosiński, klasa 2ta
          Emilia Woźniak, klasa 2ta
          Jakub Zakrzewski, klasa 2ta
          Daria Banasik, klasa 2ta
          Patrycja Rosiak, klasa 2ta
          Karolina Durajska, klasa 2ta
          Zuzanna Juźwik, klasa 2a
          Daniel Fladziński, klasa 2a
          Adam Florczak, klasa 2a
          Natalia Pietera, klasa 3tb
          Agnieszka Chrzanowska, klasa 3tb
          Krzysztof Stańczyk, klasa 1tb
          Natalia Tomala, klasa 2ta (drugi mazurek)
          Natalia Bińczyk, klasa 1b (drugi mazurek)
          Adrian Czyż, klasa 2ta (drugi mazurek)

           


          Katarzyna Wojtalik

      • "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."
        • "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."

          02.04.2019 zwiedzaliśmy obozy koncentracyjne w Auschwitz-Birkenau.
          Nikt, nawet obecny dziś na terenie obozu, nie jest sobie w stanie wyobrazić bezmiaru męki więźniów każdego obozu nazistowskiego. Informacje, które wstrząsnęły uczestnikami wyjazdu:
          - średnia życia więźniów – 3 miesiące;
          - bardzo dużo transportów w ogóle nie było rejestrowanych w dokumentacji obozowej, gdyż WSZYSCY przyjeżdżający zginęli w ciągu doby w komorach gazowych; nie wiemy więc dokładnie, ile osób zginęło w obozie;
          - wielkość racji żywnościowych (1200-1500 kcal) – dziś osoby odchudzające się przyjmują taką ilość;
          - praca codziennie przez 10-12 godzin;
          - dramatyczne, nie do wyobrażenia warunki życia i sanitarne.
          Zdjęcia – obejrzysz je w
          galerii "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."  nie oddają wrażenia, które wywiera obóz na każdym zwiedzającym.
          -------------------------------------
          Ewa Zdziemborska-Jatczak
           

      • Zapraszamy na Dzień Mazurka
        • Zapraszamy na Dzień Mazurka

          Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.    

          Harmonogram działań:       

          • Od 2 do 5 kwietnia 2019 r. – warsztaty dla uczniów klas siódmych, w ramach których wykonywać będą mazurki biorące udział w Konkursie na Najładniejszy Mazurek (regulamin poniżej).
          • 11 kwietnia 2019 r. od godz. 11.00 – Dzień Mazurka: ogłoszenie wyników Konkursu na Najładniejszy Mazurek, dni otwarte szkoły, zwiedzanie szkoły i wystaw mazurków, warsztaty związane z produkcją świątecznych wyrobów piekarskich
            i cukierniczych.
          • 12 kwietnia 2019 r. warsztaty piekarsko-cukiernicze dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych.
          • 25 kwietnia 2019 r. – Dzień Doradztwa połączony z warsztatami z wykonywania
            i dekorowania deserów oraz piekarskimi – przeznaczone dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych.

          Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
          Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.


           

          Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
          dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.

           

          1. Uczniowie biorący udział w konkursie składają i dekorują swoje mazurki podczas zajęć warsztatowych odbywających się w ZSPS, Łódź, ul. Franciszkańska 137,
            w dniach od 2 do 5 kwietnia 2019 r., pod okiem nauczycieli ZSPS. Na zajęcia grupy umawiają się wcześniej, celem ustalenia dokładnego terminu (dnia, godziny) zajęć.
          2. Podczas zajęć warsztatowych obowiązuje roboczy strój – biała bluza (typu T-shirt), fartuch, czapka jednorazowa, uczniowie nie mogą mieć pomalowanych paznokci.
          3. Uczniowie mają do dyspozycji blaty z ciasta kruchego, marmoladę i materiały do dekorowania. Dopuszcza się korzystanie z własnych materiałów dekoracyjnych.
          4. Mazurki mogą być wykonywane przez pojedyncze osoby lub w grupach 2- lub 3-osobowych.
          5. Wykonane podczas zajęć mazurki uczniowie pozostawiają w ZSPS do dnia
            11 kwietnia 2019 r., do dnia ogłoszenia wyników Konkursu. W tym dniu nastąpi ogłoszenie wyników konkursu, podczas uroczystości otwarcia Dnia Mazurka.
          6. W skład komisji konkursowej, oceniającej gotowe wyroby, wchodzą: przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników oraz Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor i nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSPS.
          7. Kryteria oceniania mazurków:                                                                                
          • oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                          0-10 pkt
          • różnorodność użytych technik dekoracyjnych                                   0-10 pkt
          • dobór barw                                                                                          0-10 pkt
          • estetyka                                                                                               0-10 pkt
          • samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności              0-10 pkt
          1. Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa, dla wyróżnionych przewidziane są atrakcyjne nagrody.
          2. Organizatorem Konkursu są Katarzyna Wojtalik i Izabela Rosiak, nauczycielki ZSPS.

          mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego

      • Może koszyczek wielkanocny?
        • Może koszyczek wielkanocny?

          Obok tradycyjnego mazurka, na stole wielkanocnym może pojawić się koszyczek wykonany na bazie tartaletki. Aby koszyczek miał rączkę, wystarczy zapleść warkoczyk, który posłuży za pałąk koszyczka (ładniej będzie wyglądał uchwyt koszyczka delikatniejszy niż te ze zdjęcia).