Wypiekamy, miksujemy, składamy, dekorujemy... na koniec degustujemy. Na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych.
JAK ZOSTAĆ UCZNIEM NASZEJ SZKOŁY?
- Wejdź na stronę
www.lodzkie-pogim.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów gimnazjum
www.lodzkie-posp.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów szkół podstawowych
- Kliknij Zgłoś kandydaturę i załóż konto wpisując swoje dane osobowe.
- Po założeniu konta musisz dokonać wyboru kierunków kształcenia - Wybierz Technikum Nr 6 lub Branżową Szkołę Nr 6, a następnie odpowiednią klasę. Możesz wybrać dowolną ilość klas, należy pamiętać tylko o kolejności. Zawód, którego chciałbyś uczyć się najbardziej, umieść na I miejscu!
- Po wybraniu szkół i zawodów zatwierdź swój wybór.
- Wydrukuj podanie, które podpisz Ty i Twoi rodzice/opiekunowie.
- Jeśli wybrałeś naszą szkołę jako pierwszą preferencję, przynieś podanie do sekretariatu szkoły - Łódź, ul, Franciszkańska 137, (sekretariat czynny pn – czw 8-16, pt 8-15.30)
- Po otrzymaniu świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa egzaminu gimnazjalnego/ośmioklasisty i ich potwierdzonych kopii ze szkoły macierzystej, przynieś dokumenty do ZSPS w dniach:
- 21.06.19, piątek do 15.30
- 24.06.19, poniedziałek, godz. 8-16
- 25.06.19, wtorek, godz. 8-12
Pamiętaj, że dokumenty musisz przynieść do 25.06.19 do godz. 12, w przeciwnym wypadku nie będziesz brał udziału w procesie rekrutacji!
- W dniu 16 lipca sprawdź, czy znalazłeś się na liście zakwalifikowanych. Jeśli tak, donieś brakujące dokumenty oraz odbierz skierowanie na badania lekarskie.
- Zrób badania lekarskie w przychodni wskazanej w szkole.
- Oryginały świadectw oraz wyniki badań lekarskich musisz dostarczyć do 24 lipca do godz. 12.00! Jeśli tego nie zrobisz automatycznie zostaniesz usunięty z listy zakwalifikowanych.
- Po wypełnieniu wszystkich formalności - 25 lipca zostajesz umieszczony na liście uczniów i od 1 września 2019 zostajesz uczniem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
Warsztaty z mlekiem w roli głównej
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Warsztaty z mlekiem w roli głównej.
9Uczniowie klasy 3ta i 3tb 13 maja 2019 r. uczestniczyli w konferencji "Fakty i mity na temat mleka". Konferencja była zorganizowana przez Polską Izbę Mleka i odbyła się w studio kulinarnym Book&Cook. Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna. Pod nadzorem pani dietetyk uczniowie przygotowywali zdrowe potrawy w oparciu o mleczne produkty.
Wiecej na naszym szkolnym facebooku.
Ministra czy ministerka – czyli o problemach z żeńskimi końcówkami nazw zawodów
Język się zmienia, mimo faktu, że w szkole poloniści (😊) uczą określonych form językowych. Najlepszym chyba na to przykładem jest chwiejność norm w zakresie tworzenia żeńskich form zawodów.
Przeczytaj o tym w blogu Język spożywczy
Robiliśmy desery talerzowe i pucharkowe
Projekt unijny "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" jest okazją między innymi do sporządzania deserów na talerzach i w pucharkach. Dzisiaj sporządzaliśmy desery mleczne i czekoladowe z wykorzystaniem owoców i biszkoptów czekoladowych. Była też kawa z naszych ekspresów.
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Robiliśmy desery talerzowe.
Matury, matury...
Dzisiaj zakończył się egzamin pisemny z języka angielskiego. Dla wielu maturzystów sam egzamin dojrzałości nie jest tak wielkim stresem jak czas oczekiwania na rezultaty.
Maturzyści, którzy jutro (9 maja) nie piszą rozszerzonej matematyki lub biologii, mogą iść na zasłużony spacer.
Pozostałym uczniom Spożywczaka (którzy mieli 6, 7 i 8 maja wolne) przypominamy, że czas wracać do szkoły.
AF
W pracowni badania żywności
W "Spożywczaku" kształcimy w systemie modułowym, który charakteryzuje się łączeniem teorii z praktyką. Dlatego dużo czasu uczniowie spędzają w pracowniach na ćwiczeniach.
Pracownia badania jakości żywności służy zarówno technikom kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jesteśmy jedyną szkołą w Polsce kształcącą w tym zawodzie), jak i technikom technologii żywności.
Poznaj pracownię i jej wyposażenie, oglądając zdjęcia dodane do galerii W pracowni badania żywności.
Otworzyliśmy drzwi w sobotę
27 kwietnia w naszej szkole drzwi były otwarte dla kandydatów do "Spożywczaka". W tym dniu czekolada lała się strumieniami. Można było własnoręcznie wykonać nie tylko przepyszne praliny, dekoracyjne ciastka, ale także przygotować aromatyczną kawę.
Dziękujemy naszym gościom za odwiedziny!
Więcej na naszym facebooku.
Drzwi otwarte w sobotę 27 kwietnia
Chętnych do odwiedzenia naszej szkoły zapraszamy w sobotę 27 kwietnia w godzinach od 10 do 13. Będzie można obejrzeć "Spożywczak" od wewnątrz, wejść do naszych pracowni oraz porozmawiać o warunkach naboru i kształcenia.
ZAPRASZAMY!
Informacja
Zawiadamiamy,
że zaplanowany na
25 kwietnia 2019 r.
Dzień Doradztwa Zawodowego
nie odbędzie się.
Nasz szkolny przepis: migdałowo-chałwowy mazurek
Tak wyglądał (przed zjedzeniem, mniam, mniam) nasz szkolny mazurek z blatów z ciasta kruchego migdałowego, przełożonych marmoladą śliwkowo-mirabelkowo-różaną, obrzeżony migdałowym ciastem biszkoptowo-tłuszczowym, z powierzchnią wykończoną pokruszoną chałwą, zalaną polewą chałwową. Dekoracje z suszonych owoców, czekolady i lukru.
Zobacz przepis w zakładce Dobry przepis na...
Mazurek został wykonany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Krzysztofa Maślińskiego i Annę Nezdropę.
Najładniejszy mazurek siódmoklasistów
Z okazji Dnia Mazurka w "Spożywczaku" odbył się konkurs dla siódmoklasistów na najładniejszy mazurek. Na zdjęciu zwyciężczyni - Patrycja Kuśmierek z SP 101 - ze swoim mazurkiem.
Gratulujemy!
Zapraszamy po odbiór mazurków konkursowych
Dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie na najładniejszy mazurek. Mazurki można odbierać w szkole do ferii. W poniedziałek 15 kwietnia mazurki będą do odbioru w godzinach od 11 do 15.
Dzień Mazurka i wyniki konkursu na najładniejszy mazurek
W czwartek 11 kwietnia obchodziliśmy Dzień Mazurka. Uroczystość miała nieco skromniejszy charakter niż w latach poprzednich. W trakcie tego dnia odwiedzający nas goście mogli obejrzeć wystawę mazurków wykonanych przez uczniów naszej szkoły oraz siódmoklasistów z pobliskich szkół. Zaprezentowano także mazurki zaprzyjaźnionych łódzkich cukierni.W ramach tzw. otwartych drzwi kandydaci do szkoły zapoznali się z ofertą edukacyjną oraz zapleczem dydaktycznym w części zawodowej szkoły.W jednej z pracowni technologicznej osoby chętne mogły same sporządzić i udekorować mazurka.Wyniki Konkursu na Najładniejszy MazurekW ramach Konkursu na Najładniejszy Mazurek uczniowie wykonali w tym roku rekordową liczbę – 52 mazurki. Część uczniów wykonała nawet dwa mazurki.W skład komisji oceniającej mazurki wykonane przez uczniów naszej szkoły weszli:p. Małgorzata Gryglewska – dyrektor Izby Rzemieślniczejp. Feliks Ponitka – starszy Cechu Piekarzy i Przedsiębiorcówp. Piotr Karkowski – starszy Cechu Cukiernikówp. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznegoWyniki konkursu:MiejsceNazwisko i imię, klasaIlość pkt.IKarolina Popiołkiewicz, klasa 1ta168IIKacper Karalus, klasa 1ta162IIILidia Rygiert, klasa 2ta160IVSandra Karpińska, klasa 3ta158VDominik Sarnecki, klasa 1b157VIMalwina Gradys, klasa 2a154VIIWeronika Kasperska, klasa 2ta153VIIINatalia Matysiak, klasa 1ta152IXMaciej Zastrużny, klasa 2ta150X-XIJulia Brożyna, klasa 1b149Paulina Szwedowska, klasa 1ta149XIINatalia Tomala, klasa 2ta146XIIIFilip Piórkowski, klasa 2a142XIVAdrian Czyż, klasa 2ta137XVI-XVIIINatalia Bińczyk, klasa 1b135Martyna Troska, klasa 1ta135Dominika Wiktorska, klasa 1ta135Zuzanna Puchniak, klasa 1ta135XIXNatalia Rutkowska, klasa 1tb131XPaweł Morawski, klasa 2a130XXI do LIIKlaudia Feterlich, klasa 3taDawid Ćwikliński, klasa 1bMaksymilian Krawczyk, Mariusz Jabłoński, klasa 3aAdrian Anuszewski, klasa 1taJakub Tobola, Karolina Brewińska, Aleksandra Kubryn, klasa 1tb (dwa mazurki)Anna Sierant, klasa 1tbKlaudia Pabin, klasa 1tbAnna Miśkiewicz, klasa 2b (dwa mazurki)Marcelina Dróżdż, klasa 2taDawid Janiszewski, klasa 2taWeronika Styczyńska, klasa 2taNatalia Wróblewska, klasa 2taAngelika Miksa, klasa 2taWiktoria Małańczuk, klasa 2taDominik Tokarski, klasa 2aKamila Kuczborska, klasa 2aKacper Wosiński, klasa 2taEmilia Woźniak, klasa 2taJakub Zakrzewski, klasa 2taDaria Banasik, klasa 2taPatrycja Rosiak, klasa 2taKarolina Durajska, klasa 2taZuzanna Juźwik, klasa 2aDaniel Fladziński, klasa 2aAdam Florczak, klasa 2aNatalia Pietera, klasa 3tbAgnieszka Chrzanowska, klasa 3tbKrzysztof Stańczyk, klasa 1tbNatalia Tomala, klasa 2ta (drugi mazurek)Natalia Bińczyk, klasa 1b (drugi mazurek)Adrian Czyż, klasa 2ta (drugi mazurek)
Katarzyna Wojtalik
"Ludzie ludziom zgotowali ten los..."
02.04.2019 zwiedzaliśmy obozy koncentracyjne w Auschwitz-Birkenau.
Nikt, nawet obecny dziś na terenie obozu, nie jest sobie w stanie wyobrazić bezmiaru męki więźniów każdego obozu nazistowskiego. Informacje, które wstrząsnęły uczestnikami wyjazdu:
- średnia życia więźniów – 3 miesiące;
- bardzo dużo transportów w ogóle nie było rejestrowanych w dokumentacji obozowej, gdyż WSZYSCY przyjeżdżający zginęli w ciągu doby w komorach gazowych; nie wiemy więc dokładnie, ile osób zginęło w obozie;
- wielkość racji żywnościowych (1200-1500 kcal) – dziś osoby odchudzające się przyjmują taką ilość;
- praca codziennie przez 10-12 godzin;
- dramatyczne, nie do wyobrażenia warunki życia i sanitarne.
Zdjęcia – obejrzysz je w galerii "Ludzie ludziom zgotowali ten los..." – nie oddają wrażenia, które wywiera obóz na każdym zwiedzającym.
-------------------------------------
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Zapraszamy na Dzień Mazurka
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.
Harmonogram działań:
- Od 2 do 5 kwietnia 2019 r. – warsztaty dla uczniów klas siódmych, w ramach których wykonywać będą mazurki biorące udział w Konkursie na Najładniejszy Mazurek (regulamin poniżej).
- 11 kwietnia 2019 r. od godz. 11.00 – Dzień Mazurka: ogłoszenie wyników Konkursu na Najładniejszy Mazurek, dni otwarte szkoły, zwiedzanie szkoły i wystaw mazurków, warsztaty związane z produkcją świątecznych wyrobów piekarskich
i cukierniczych. - 12 kwietnia 2019 r. warsztaty piekarsko-cukiernicze dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych.
- 25 kwietnia 2019 r. – Dzień Doradztwa połączony z warsztatami z wykonywania
i dekorowania deserów oraz piekarskimi – przeznaczone dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych.
Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.- Uczniowie biorący udział w konkursie składają i dekorują swoje mazurki podczas zajęć warsztatowych odbywających się w ZSPS, Łódź, ul. Franciszkańska 137,
w dniach od 2 do 5 kwietnia 2019 r., pod okiem nauczycieli ZSPS. Na zajęcia grupy umawiają się wcześniej, celem ustalenia dokładnego terminu (dnia, godziny) zajęć. - Podczas zajęć warsztatowych obowiązuje roboczy strój – biała bluza (typu T-shirt), fartuch, czapka jednorazowa, uczniowie nie mogą mieć pomalowanych paznokci.
- Uczniowie mają do dyspozycji blaty z ciasta kruchego, marmoladę i materiały do dekorowania. Dopuszcza się korzystanie z własnych materiałów dekoracyjnych.
- Mazurki mogą być wykonywane przez pojedyncze osoby lub w grupach 2- lub 3-osobowych.
- Wykonane podczas zajęć mazurki uczniowie pozostawiają w ZSPS do dnia
11 kwietnia 2019 r., do dnia ogłoszenia wyników Konkursu. W tym dniu nastąpi ogłoszenie wyników konkursu, podczas uroczystości otwarcia Dnia Mazurka. - W skład komisji konkursowej, oceniającej gotowe wyroby, wchodzą: przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników oraz Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor i nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSPS.
- Kryteria oceniania mazurków:
- oryginalność (pomysłowość) kompozycji 0-10 pkt
- różnorodność użytych technik dekoracyjnych 0-10 pkt
- dobór barw 0-10 pkt
- estetyka 0-10 pkt
- samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności 0-10 pkt
- Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa, dla wyróżnionych przewidziane są atrakcyjne nagrody.
- Organizatorem Konkursu są Katarzyna Wojtalik i Izabela Rosiak, nauczycielki ZSPS.
mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego
Może koszyczek wielkanocny?
Obok tradycyjnego mazurka, na stole wielkanocnym może pojawić się koszyczek wykonany na bazie tartaletki. Aby koszyczek miał rączkę, wystarczy zapleść warkoczyk, który posłuży za pałąk koszyczka (ładniej będzie wyglądał uchwyt koszyczka delikatniejszy niż te ze zdjęcia).
Próbujemy sił w carvingu
Rzeźbienie w owocach i warzywach wymaga dużej cierpliwości i uwagi, a także zajmuje sporo czasu początkującym. Ale krok po kroku posuwamy się do przodu i cieszymy się, gdy coś nam wyjdzie a palce nie zostaną skaleczone.
Mazurki stwarzają nastrój
Zbliżają się święta wielkanocne - szkoła spożywcza pamięta o mazurkach. Dla dobrego przykładu proponujemy taki radosny mini-mazurek autorstwa Natalki z 1tb.