Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.
Kosmiczne torty
Desery tortowe a'la kleks
Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.
Ostatki czyli koniec karnawału
Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.
Na deser... desery czekoladowe
Desery, także z wykorzystaniem czekolady białej, różowej i ciemnej, sporządzamy na zajęciach pozalekcyjnych w ramach programu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów. Tym razem w sobotę zrobiliśmy desery w pucharkach.
Zrobiliśmy chrust czyli faworki
Tłusty czwartek obfitował w wyroby smażone. Nie zabrakło w naszym "Spożywczaku" i faworków.
Zdjęcia do obejrzenia w galerii Zrobiliśmy chrust czyli faworki.
Osobliwości w odmianie rzeczownika
Język nie może funkcjonować bez rzeczowników. Są nimi wyrazy, określające osoby, rzeczy, zjawiska, zwierzęta, rośliny, a więc wszystko, co nas otacza. Zapamiętaj – rzeczownik nazywa to, co nas otacza. Oczywiście, można rzeczowniki dzielić na: własne i pospolite; abstrakcyjne i konkretne itp.
Dzisiejszy wpis dotyczy jednak nietypowych, „dziwnych” rzeczowników, które umykają nam typowym schematom fleksyjnym (odmiany).
Oczywiście, smażyliśmy pączki
Tłusty czwartek w "Spożywczaku" oczywiście wiąże się ze smażeniem pączków w naszych szkolnych warsztatach, wyposażonych w smażalnik.
Zdjęcia do obejrzenia w galerii Oczywiście, smażyliśmy pączki.
Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych - udany występ naszych reprezentantów
W czasie ferii nasi uczniowie - Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 3tb, pod opieką p. Ewy Jatczak - wystąpili w finale Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbyły się w ramach targów Expo Sweet w Warszawie.
Natalia i Darek pięknie reprezentowali nasz "Spożywczak" i zajęli 7. miejsce w stawce 12 finalistów wyłonionych spośród kilkudziesięciu szkół w Polsce. Cukiernicy przygotowywali torty, tematyką nawiązujące do twórczości Leonarda da Vinci.
Gratulujemy!
A tak o swoim torcie opowiedzieli komisji konkursowej:
Szanowna Komisyjo: wielmożni Waszmościowie i rozważne, nadobne Białogłowy!
Król nasz, miłościwie nam panujący, usłyszawszy o pochodzącym z dalekiej Italii mędrcu Leonadzie ze sławetnego grodu Vinci nakazał nam, tortarzom, uczcić jego genijusz i narządzić tort, coby go na uczcie królewskiej, zacnym Waszmościom i Waszmościankom wet owych dać poprobować.
By podniebienia Waszeci zaspokoić słow kilka o torcie rzekę:
Leonardo arcymistrzem formy jest, co nie ulega żadnym deliberacjom. Nasz wieliki afekt do mistrza formą torta in futurum podkreślać raczym.
Tort nasz nadobnym błękitem wykończon, aboć Leonardowym marzeniem jest jako ptak latać.
Wpośrodku tortarz malunek Leonarda uczynił, ktory jako jedyny w Polszcze będzie zakupion: Portret białogłowy z łasicą. Podpis nad jej głową tajemny, jakoby ręką mistrza uczyniony: z prawa do lewa napisany; litery toż samo takie, jak u mistrza Leonarda bywa, tajemne, abo pisane jakoby w źwierciadle.
By Waszeci gusta ucieszyć, my królewscy tortarze, ciasto czekoladowe z upalonymi orzechami z Italii samej z lekutką nutą upalonego jałowca my wypiekli. Na to skarmelizowaną dynię z curry w lekutko skarmelizowanym mleku my nałożylim, byście mogli chrupać, niby wiewiórka. Na tym my dali biały mus wanilijowy- z naturalną wanijiją zza morza kupioną w paście z dokładem krasnej czekolady.
By Białogłowy były kontente utopiona w musie malinowym żelka malinowa została. Także mus malinowy z owocami maliny w dysku białym w pośrodku naleźć można.
Na to dysk niebieski nałożon został, w nim- mus pistacjowy z żelką jagodową z pistacją najść można.
Mniemam, że Waszmoście i Wy, szacowne Białogłowy ukontentowanie wielikie w wetach naszych najdziecie.
Na chwałę Miłościwie nam panującego króla Korony i Litwy oraz mistrza Leonarda z Vinci tort ten dla Was narządziliśmy!
Smacznego życzy Dariusz i Natalka - tortarze XXI wieku z Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Sportowe ferie w "Spożywczaku"
W pierwszym tygodniu ferii zimowych (11.02.2019 - poniedziałek, 13.02.2019 - środa, 15.02.2019 - piątek) odbędą się zajęcia sportowo-rekreacyjne dla uczniów naszej szkoły. W powyższe dni spotykamy się od godziny 10.00 do godziny 13.00 i aktywnie spędzamy czas w miłej atmosferze.
Zapraszją nauczyciele WF - Karolina Popiołek i Przemysław Szyburski.
Dlaczego styczeń, a nie January?
Nazwy miesięcy mają swoją długą tradycję, sięgającą XVI wieku. Wcześniej, po przyjęciu chrześcijaństwa, przyswojono nazewnictwo miesięcy z łaciny (np. januarjus, februarjus itd.).
Więcej o nazwach miesięcy dowiesz się z blogu Język spożywczy, czytając artykuł Dlaczego styczeń, a nie January?
Ostatnie wypieki przed feriami
W ostatni piątek przed feriami w "Spożywczaku" pachniało wyrobami z ciasta półfrancuskiego z wykorzystaniem aromatycznego cynamonu, m. in. wykonanymi przez Kacpra. Smakowały!
"Spożywczak" na Festiwalu Zawodów
29 stycznia szkoła nasza uczestniczyła w Festiwalu Zawodów.
Przedsięwzięcie to zostało zorganizowane w ŁSSE w Łodzi przez Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego.
Spotkanie zostało zorganizowane głównie dla uczniów gimnazjum oraz ósmych klas szkół podstawowych. Celem imprezy było zapoznanie kandydatów do szkół średnich z zawodami, które mogą zdobywać w łódzkich szkołach.
Ekspozycja naszej szkoły obejmowała pokaz zastosowania kuchni molekularnej w deserach, przygotowany przez p. Ewę Jatczak i uczennice z kl. 2ta. Uczennice sporządzały owocowy kawior i spaghetti czekoladowe. Pokaz i degustacja wzbudziły duże zainteresowanie wśród zwiedzających.
Kandydaci do szkół mogli przy naszym stoisku brać udział w zabawie – rozpoznawaniu bułek oraz rozwiązywaniu krzyżówki związanej z cukiernictwem.
Katarzyna Wojtalik
Mistrzostwa w tenisie stołowym
W mistrzostwach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w tenisie stołowym na rok szkolny 2018/2019, które odbyły się 6 lutego, wystąpiło 15 zawodników - 9 chłopców i 6 dziewcząt.
Mistrzem szkoły został Adrian Szostek, który w meczu finałowym o puchar pokonał Patrycję Rosiak z 2ta w stach 3:1.Najlepsze zawodniczki w kategorii dziewcząt:
1. Patrycja Rosiak 2ta
2. Ewelina Witczak 1b
3. Angelika Małolepsza 3ta
4. Martyna Flisikowska 3tbNajlepsi w kategorii chłopców:
1. Adrian Szostek
2. Mateusz Pieprzowski 3a
3. Kacper Jóźwiak 3a
4. Igor Matuszyński 3aW zawodach, zorganizowanych przez Karolinę Popiołek, Krzysztofa Maślińskiego i Przemysława Szyburskiego, sędziowali: nauczyciel Przemyslaw Szyburski oraz uczennice: Angelika Małolepsza i Ewelina Witczak.
Z naszych lekcji
Zdobywając kwalifikacje związane z zawodem technika technologii żywności łączymy praktykę z teorią - dlatego powstają róznorodne wyroby cukiernicze. Na zdjęciu klasyczne wyroby z ciasta drożdżowego, wzbogacone o kurkumę i mąkę kukurydzianą, wykonane na lekcjach w technikum.
Lśniące polewy
Doskonaląc techniki dekorowania wykonujemy torty oblewane lśniącymi polewami, tzw. glazami, co odbywa się m.in. na ćwiczeniach w ramach projektu unijnego "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów".
DNI OTWARTE
DNI OTWARTE
w ZESPOLE SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
w ŁODZI, ul. FRANCISZKAŃSKA 137
11 kwietnia 2019, czwartek, godz. 11-15 - DZIEŃ MAZURKA
25 kwietnia 2019, czwartek, godz. 10-15 - DZIEŃ DORADZTWA
27 kwietnia 2019, sobota, godz. 10-13
8 czerwca 2019, sobota, godz. 10-13
Zapraszamy!
Rodzynek czy rodzynka?
Czy w przypadku tego wyrazu obowiązuje dowolność? Dowiesz się z blogu Język spożywczy - zapraszamy!
Łaciate baby
Łaciate baby... czemu nie? Takie dzisiaj robiliśmy na lekcjach w technikum z jednostki modułowej "Wytwarzanie ciast cukierniczych".
2ta
W ZSPS – malujemy jak… impresjoniści!
Na jednej z lekcji polskiego postanowiliśmy zostać… malarzami. Skorzystaliśmy z propozycji naszej polonistki, p. prof. Ewy Zdziemborskiej-Jatczak, by utrwalić ulotną chwilę, obraz i malowaliśmy impresjonistyczne obrazy. Zapraszamy do Galerii W ZSPS – malujemy jak… impresjoniści! lub do sali 102, by podziwiać nasze prace.
Klasa 3ta i 3 tb