• Zapraszamy na Dzień Mazurka
        • Zapraszamy na Dzień Mazurka

          Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.    

          Harmonogram działań:       

          • Od 2 do 5 kwietnia 2019 r. – warsztaty dla uczniów klas siódmych, w ramach których wykonywać będą mazurki biorące udział w Konkursie na Najładniejszy Mazurek (regulamin poniżej).
          • 11 kwietnia 2019 r. od godz. 11.00 – Dzień Mazurka: ogłoszenie wyników Konkursu na Najładniejszy Mazurek, dni otwarte szkoły, zwiedzanie szkoły i wystaw mazurków, warsztaty związane z produkcją świątecznych wyrobów piekarskich
            i cukierniczych.
          • 12 kwietnia 2019 r. warsztaty piekarsko-cukiernicze dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych.
          • 25 kwietnia 2019 r. – Dzień Doradztwa połączony z warsztatami z wykonywania
            i dekorowania deserów oraz piekarskimi – przeznaczone dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych.

          Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
          Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.


           

          Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
          dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.

           

          1. Uczniowie biorący udział w konkursie składają i dekorują swoje mazurki podczas zajęć warsztatowych odbywających się w ZSPS, Łódź, ul. Franciszkańska 137,
            w dniach od 2 do 5 kwietnia 2019 r., pod okiem nauczycieli ZSPS. Na zajęcia grupy umawiają się wcześniej, celem ustalenia dokładnego terminu (dnia, godziny) zajęć.
          2. Podczas zajęć warsztatowych obowiązuje roboczy strój – biała bluza (typu T-shirt), fartuch, czapka jednorazowa, uczniowie nie mogą mieć pomalowanych paznokci.
          3. Uczniowie mają do dyspozycji blaty z ciasta kruchego, marmoladę i materiały do dekorowania. Dopuszcza się korzystanie z własnych materiałów dekoracyjnych.
          4. Mazurki mogą być wykonywane przez pojedyncze osoby lub w grupach 2- lub 3-osobowych.
          5. Wykonane podczas zajęć mazurki uczniowie pozostawiają w ZSPS do dnia
            11 kwietnia 2019 r., do dnia ogłoszenia wyników Konkursu. W tym dniu nastąpi ogłoszenie wyników konkursu, podczas uroczystości otwarcia Dnia Mazurka.
          6. W skład komisji konkursowej, oceniającej gotowe wyroby, wchodzą: przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników oraz Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor i nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSPS.
          7. Kryteria oceniania mazurków:                                                                                
          • oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                          0-10 pkt
          • różnorodność użytych technik dekoracyjnych                                   0-10 pkt
          • dobór barw                                                                                          0-10 pkt
          • estetyka                                                                                               0-10 pkt
          • samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności              0-10 pkt
          1. Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa, dla wyróżnionych przewidziane są atrakcyjne nagrody.
          2. Organizatorem Konkursu są Katarzyna Wojtalik i Izabela Rosiak, nauczycielki ZSPS.

          mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego

      • Może koszyczek wielkanocny?
        • Może koszyczek wielkanocny?

          Obok tradycyjnego mazurka, na stole wielkanocnym może pojawić się koszyczek wykonany na bazie tartaletki. Aby koszyczek miał rączkę, wystarczy zapleść warkoczyk, który posłuży za pałąk koszyczka (ładniej będzie wyglądał uchwyt koszyczka delikatniejszy niż te ze zdjęcia).

           

        • Konkurs na Najładniejszy Mazurek

          Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na Najładniejszy Mazurek. 
          Przygotowane (w szkole!) mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 9 kwietnia 2019 roku do godziny 16:00. 

          Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Święta Mazurka w dniu 11 kwietnia 2019 roku.

          Regulamin konkursu.

          Kryteria oceniania przez komisję:

          • Dobór barw                                                                                      0-10 pkt.
          • Oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                      0-10 pkt.
          • Różnorodność użytych  technik dekoracyjnych                              0-10 pkt.
          • Estetyka                                                                                           0-10 pkt.
          • Samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności          0-10 pkt. 

           

          - Mazurki będą oceniane przez Komisję, w skład której będą wchodzić przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor Joanna Kośka.

          - Uczestnicy przynoszą własne surowce i półprodukty, składają i dekorują mazurka w szkolnej pracowni technologicznej 129 , 131 lub 132 od 1 do 9 kwietnia 2019 r.

          - Prace mają być wykonane samodzielnie.

          - Szkoła umożliwi skorzystanie z barwników spożywczych do zabarwienia pomady, glazury, foremek, czekolady plastycznej. Blaty do mazurków można wypiec w szkole (z własnych surowców) lub przynieść gotowe (dekoracja mazurka musi być wykonana w szkole).

          Harmonogram wykonania mazurków

          • 1a 1.04 pn 10-12 K. Maśliński, I. Rosiak: dokończenie 3.04 środa 11-12 M. Krawczyk, I. Rosiak od 12 S. Bajor, E. Jatczak
          • 1b 1.04 pn 8-10 A. Nezdropa, dokończenie 2.04 wtorek 12-14 A. Nezdropa
          • 2a marzec – K. Krawczyk, E. Jatczak, dokończenie 1.04 K. Krawczyk, 4.04 (9-11) E. Jatczak
          • 2b – marzec, 4.04 czwartek 11-14 A. Nezdropa dokończenie
          • 3a – S. Bajor na zajęciach praktycznych 5.05
          • 1ta – wtorek 2.04 od 12-14 E. Jatczak/A. Matuszewska i grupa druga I. Rosiak, dokończenie czwartek od 13oo I. Rosiak i D. Woźniak
          • 1tb – 2.04. wtorek od 8 godziny A. Kleśta, E. Szudrowicz, dokończenie od 810 3.04 w środę A. Kleśta, K. Maśliński/E. Jatczak
          • 2ta      4.04 czwartek K. Maśliński, M. Krawczyk, dokończenie w piątek 5.04 od 810
          • 3ta – 9.04 wtorek od 11 D. Woźniak, E. Szudrowicz
          • 3tb – 5.04 piątek od 12 A. Kleśta i D. Woźniak

          Wszelkich informacji dotyczących konkursu udzielają kierownik szkolenia praktycznego – Katarzyna Wojtalik oraz organizatorzy: Ewa Jatczak i Maria Krawczyk.


          Ewa Jatczak

      • Robimy diamenty
        • Robimy diamenty


          W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.

        • Konkurs ortograficzny

          Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!

          14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie  trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską. 

          (Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)

          Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
          (i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.

          Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!

          Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!