Chłopaki z pizzerinami
Nasi pizzerzy trochę napiekli,
... bo byli trochę głodni przed świętami.
Dekoracje z czekolady
Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.
Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.
Świąteczne pierniczki ozdabiane
To efekt pracy uczniów szkoły podstawowej zaproszonych na warsztaty do "Spożywczaka".
Znamy laureatów konkursu na świąteczną chatkę z piernika
Szkolny konkurs na ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA został rozstrzygnięty. Wyniki konkursu:
I miejsce: Ewelina Kot
II miejsce: Martyna Troska i Dominika Wiktorska
III Miejsce (ex aequo): Weronika Patryas oraz Patryk Marchewka.Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy.
Organizatorzy: pani Maria Krawczyk i pani Anna Nezdropa.
Zaproszenie do Panelu Obywatelskiego
Oddział Organizacji Szkół Publicznych Wydziału Edukacji w Departamencie Pracy, Edukacji i Kultury Urzędu Miasta Łodzi zaprasza:
Weź udział w Łódzkim Panelu Obywatelskim i wypowiedz się jakiej zieleni potrzebujesz w mieście!Łódzki Panel Obywatelski jest formą demokracji deliberacyjnej. Jest to sposób podejmowania ważnych dla miasta decyzji przez losowo wyłonioną grupę mieszkanek i mieszkańców, której rolą jest rozstrzygnięcie danej sprawy biorąc pod uwagę dobro wspólne wszystkich łodzian. Grupa ta ma odzwierciedlać ogólną populację miasta.
Szukamy 67 mieszkanek i mieszkańców, którzy wypowiedzą się w następujących tematach:
· Kształtowanie zieleni w mieście Łodzi
· Wspólne działania Miasta i mieszkańców na rzecz poprawy stanu zieleni w mieście
· Przeciwdziałanie skutkom suszy przez Miasto.
Zgłoszenia przyjmujemy do 31 grudnia do godz. 23:59➡Rejestracja: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/wez-udzial-w-panelu/zostan-panelist-k-a-rejestracja/➡Więcej informacji: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/ P.S. Każdy Panelista otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł brutto.
Obejrzyj plakat pdf:
Plakat_Panel_Obywatelski.pdf
Chlebusie też wypiekamy
Oczywiście na naturalnym zakwasie. Na przykład takie jak na zdjęciach - chleb żytnio-pszenny z mąki pełnoziarnistej i maślanki.
Chlebki powstały pod okiem naszych nauczycieli: Stanisława Bajora i Krzysztofa Maślińskiego.
Organizujemy etap wojewódzki XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Komitet Główny XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz powołał komisje wojewodzkie do przeprowadzenia II etapu Turnieju, w tym komisję dla województwa łódzkiego w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Stypendium do wzięcia!
Szczegółowe informacje o projekcie „Zawodowcy w Łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych na BIS” można pozyskać na stronie internetowej: www.zawodowcy.lodzkie.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Łódzkie Przyjazne Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pod nr tel.
42/212-34-06, 42/212-34-65, 42/212-35-05,
e-mail: zawodowcy@lodzkie.pl
Siedziba Biura Projektu: ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź.Plakat z informacjami w pliku pdf:
Plakat_stypendium_2019_2020.pdf
Chatka z piernika
Jak zrobić chatkę z piernika?
Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.
Święta coraz bliżej...
Klasa 3ta, w ramach lekcji Dekorowania, ćwiczyła wykonywanie bałwanków i nie tylko, które być może będą wykorzystane jako dodatkowa dekoracja do świątecznej chatki z piernika.
Choć pierwotny wzór byl jeden, powstało kilka bałwanków o różnych osobowościach.
Warto wiedzieć... ochrona tożsamości
Urząd Ochrony Danych Osobowych opublikował na twitterze @UODOgov_pl oraz na stronie internetowej UODO cykl informacji dotyczących ochrony tożsamości.
Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego
Zachęcamy uczniów technikum do wzięcia udziału w konkursie rozwijającym umiejętności logicznego myślenia, wyciągania wniosków i ich uzasadniania oraz wyrażania opinii dotyczących analizowanych dzieł sztuki.
Tematyką konkursu jest analiza i interpretacja dzieła malarskiego E. Muncha "Krzyk".
Szczegóły w zakładce Konkursy.
Coś na ząb z piekarstwa
Piekarze z naszej "branżówki" dbają o wartość odżywczą wypiekanych wyrobów, takich jak bułki ze zdjęcia poniżej.
Bułki zostały wypieczone przez uczniów pod opieką pana Stanisława Bajora.
Regulamin monitoringu wizyjnego
Regulamin funkcjonowania monitoringu wizyjnego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi dostępny jest w zakładce Prawo szkolne w ZSPS Regulamin_monitoring.pdf.
Zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z nim.
Eliminacje szkolne do turniejów cukierniczych...
... już za nami. Malwina Gradys z 3a zajęła I miejsce w eliminacjach szkolnych do tegorocznych turniejów cukierniczych. II miejsce zajęła Anna Miśkiewicz z klasy 3b.
4Obie uczennice przekroczyły wymagany próg punktowy i zakwalifikowały się do etapu wojewódzkiego turniejów cukierniczych - Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik (III etap - finał ogólnopolski będzie we Wrocławiu) i Ogólnopolskiego Turnieju im. Wojciecha Kandulskiego (III etap - finał w Poznaniu).
Na lekcjach robiliśmy wafle
Klasa 3b branżowej szkoły I stopnia wykorzystała waflownice zwane żelazkami - powstały waflowe talerzyki na desery i rurki z bitą śmietaną.
2
Sukces naszej "Spożywczakowej" reprezentacji!
Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 4tb technikum, przygotowani przez panią Ewę Jatczak, zakwalifikowali się do finału Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Gratulujemy!
Bardziej dietetycznie
Desery jogurtowe. Wykonujemy w ramach programu "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów".