• Zmiana terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego na rok szkolny 2020/2021
        • Zmiana terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego na rok szkolny 2020/2021

          Zgodnie z § 11b ust. 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 postępowanie rekrutacyjne na rok szkolny 2020/2021 do klas I publicznych szkół ponadpodstawowych, będzie przeprowadzane w NOWYCH terminach określonych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.

          Wobec powyższego nie obowiązują terminy przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 określone w Zarządzeniu Łódzkiego Kuratora Oświaty nr 11/2020 z dnia 30 stycznia 2020 r.

          Nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów w najbliższym czasie zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej.

          W przypadku postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 na semestr pierwszy klasy I branżowej szkoły II stopnia Łódzki Kurator Oświaty określi nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów.

          O wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco.

        • Drodzy ósmoklasiści!

          Nie tak miało to wyglądać… Część z Was zna już naszą szkołę z zajęć, na które do nas przychodziliście. Widzieliście nasze pracownie; wypiekaliście bułeczki, zdobiliście ciasteczka, a może nawet robiliście praliny, czy cake popsy? A może sprawdzaliście w pracowni analizy jakość mleka czy soku?

          Zapewne przed podjęciem ostatecznej decyzji chcielibyście jeszcze raz nas odwiedzić, by upewnić się w wyborze jednego z naszych zawodów.

          Nie możemy Was zaprosić w obecnej sytuacji do budynku naszej Szkoły, ale zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu, przygotowanego właśnie dla Was.

          Skorzystajcie z możliwości nauki w łódzkim Spożywczaku – szkole Mistrzów Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020! (zobacz na stronie!)

          W technikum przygotujemy Was do egzaminów zawodowych, które pozwolą Wam zdobyć tytuł technika i bez problemu znaleźć pracę  oraz do egzaminów maturalnych, byście mogli studiować.

          Jeżeli chcecie w krótszym czasie zdobyć twórczy zawód – zapraszamy do szkoły branżowej I stopnia. Po jej ukończeniu będziecie mogli podjąć atrakcyjną pracę i/lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia dającą możliwość uzyskania tytułu technika oraz zdania matury.

          Szczegółowe informacje o zawodach znajdziecie w zakładce Kierunki kształcenia

          Wybór Spożywczaka to dobry pomysł!

          Wejdź na naszego FB

          Pooglądaj, poczytaj o nas!

          Czekamy właśnie na Ciebie!

      • Kształcenie na odległość
        • Kształcenie na odległość

          Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego uprzejmie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020r w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, od dnia 25 marca 2020 r. kształcenie na odległość jest obowiązkowe dla wszystkich uczniów.

          Szczegółową organizację kształcenia na odległość opisuje Zarządzenie dyrektora, które dostępne jest po kliknięciu w poniższy link:
          Zarzadzenie_ksztalcenie_na_odleglosc.pdf

        • Wielkanoc 2020

          Szanowni Państwo! Drodzy Uczniowie (także przyszli), Absolwenci, Sympatycy!

          Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych, zapowiadających corocznie odradzenie się świata życzę Państwu, by ten nietypowy czas pozwolił Wam nabrać dystansu do problemów dnia codziennego, nacieszyć się obecnością najbliższych. Niech te Święta Wielkanocne dadzą nam czas na przeżycie refleksji, pozwolą docenić to, co już mamy: zdrowie, rodzinę.

          W imieniu całej Rady Pedagogicznej – Joanna Kośka, dyrektor Szkoły

        • Dzień Mazurka - niestety, odwołany

          Co roku - dwa tygodnie przed świętami wielkanocnymi - w naszej szkole trwała akcja sporządzania i dekorowania mazurków. W tym roku Dzień Mazurka zaplanowany był na czwartek 2 kwietnia. Ze względu na panującą sytuację nie można podziwiać tegorocznych wyrobów „na żywo”, prezentujemy więc kilka mazurków z poprzedniego roku.

          Miejmy nadzieję, że spotkamy się podczas Dnia Mazurka 2021.
          Prezentujemy ulotkę informacyjną szkoły.
          Po ustaniu pandemii zapraszamy do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego!

        • OGÓLNOPOLSKI TRIUMF UCZNIÓW ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA!

          26 lutego 2020 r., po wielu miesiącach przygotowań do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020 w Warszawie, nasi uczniowie: Natalia Pietera oraz Dariusz Dejnakowski sięgnęli po najwyższy laur - zdobyli PIERWSZE miejsce, stając się tym samym NAJLEPSZYMI W POLSCE UCZNIAMI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH!

          Jury konkursu doceniło perfekcyjne przygotowanie naszego zwycięskiego tandemu, walory artystyczne oraz niezapomniane wrażenia smakowe pracy konkursowej. Zasiadający w komisji, złożonej z międzynarodowych ekspertów, byli pod wrażeniem technicznego kunsztu młodych adeptów tego zawodu, którym wczoraj wróżono spektakularny sukces w cukiernictwie!

          Społeczność szkolna łódzkiego Spożywczaka zgotowała zwycięskiej dwójce i ich opiekunowi - p. prof. Ewie Jatczak - owacje na stojąco. Młodsi koledzy mogli podziwiać ogromny, zwycięski złoty puchar. Pani Dyrektor Szkoły- Joanna Kośka pogratulowała Natalii i Darkowi, którzy są żywym dowodem na to, że zaangażowanie i serce, włożone w realizację swoich pasji prowadzi do poczucia spełnienia w życiu zawodowym. Podkreśliła, że zwycięstwo w takim konkursie to otwarta droga kariery zawodowej nie tylko w skali kraju, ale i za granicą.

          Naszym Mistrzom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

      • Dostęp do e-booków
        • Dostęp do e-booków

          Biblioteka Miejska w Łodzi uruchomiła dostęp do 60 tysięcy e-booków. Usługa dostępna dla wszystkich, którzy zarejestrują się na stronie biblioteki:
          https://liblink.pl/1foewLa0DX

          Warto skorzystać i warto zrobić to szybko.

        • Praca szkoły w czasie zawieszenia zajęć dydaktycznych

          Uprzejmie informuję, że szkoła jest czynna dla interesantów.
          Proszę jednak, aby ze względu na sytuację epidemiologiczną, zgłaszać się jedynie w bardzo pilnych sprawach, ze względu na dobro własne jak i pracowników szkoły.
          Uprzejmie proszę, aby w każdej sprawie najpierw kontaktować się telefonicznie lub poprzez pocztę elektroniczną w celu omówienia sprawy i ustalenia, czy jest konieczność stawienia się osobiście w szkole, 

          tel.: 42-6551040, e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl

          Joanna Kośka
          Dyrektor ZSPS

        • Nasza uczennica reprezentantką województwa

          Miło nam poinformować, że nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b branżowej szkoły I stopnia decyzją Komitetu Głównego zakwalifikowała się do finału XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Ania będzie jedyną reprezentantką województwa łódzkiego w tym turnieju.

          Finał turnieju, do którego zakwalifikowało się 18 uczestników, odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia we Wrocławiu.

        • Festiwal Zawodów Technicznych

          OLBRZYMIE  ZAINTERESOWANIE  NAUKĄ  W  NASZEJ  SZKOLE

          Uczniowie ósmych klas łódzkich szkół podstawowych  ustawiali się w kolejce, aby zwiedzić nasze stoisko na Festiwalu Zawodów Technicznych, który to odbył się 11 lutego 2020 roku w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej.

          Wielu,  szczególnie młodych ludzi interesuje się zdrowym stylem życia. U nas w szkole można nauczyć się na zajęciach zawodowych między innymi, jak projektować i wytwarzać przyjazne człowiekowi artykuły spożywcze oraz na czym polega kontrola i badanie jakości tego wszystkiego, co trafia na nasz stół.

          Wszystkich chętnych zapraszamy do zwiedzania szkoły

          18 kwietnia 2020

          i

          6 czerwca 2020

           

          w godzinach 10:00 - 13:00

        • Konkurs matematyczny

          W środę, 5.02.2020 r., odbył się w naszej szkole finał konkursu matematycznego dla klas pierwszych technikum.
          Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy. Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski.

          Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki: p. I. Kurzyp. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w konkursie.

          W finale konkursu udział wzięła jedna grupa z klasy 1ta i trzy grupy z klasy 1tb. Uczniowie przedstawili wyniki swoich badań w prezentacjach multimedialnych. Najwięcej punktów – 51 –  zdobyła dwuosobowa grupa z klasy 1tb za prezentację „Jak przedstawiają się zainteresowania uczniów naszej szkoły?”, drugie miejsce z 50 pkt. za prezentację „Jakie zwierzęta trzymają w domach uczniowie naszej szkoły?” zajęli przedstawiciele klasy 1ta, a dwie pozostałe grupy uplasowały się ex aequo na trzecim miejscu zdobywając po 44 pkt. za prezentacje: „Kino czy telewizja – co woli młodzież naszej szkoły?”, „Co młodzież robi w czasie wolnym?”.

          Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

        • 101. rocznica Powstania Wielkopolskiego

          W dniu 30 stycznia 2020 (czwartek) na małej sali gimnastycznej odbyła się uroczystość upamiętniająca 101. rocznicę zwycięskiego powstania wielkopolskiego. W wydarzeniu tym uczestniczyli nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz zaproszeni goście z zaprzyjaźnionego z nami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego.

          Program słowno-muzyczny oraz prezentacje na temat bohaterów wydarzeń wielkopolskich przygotowali uczniowie klas 1ta, 1tb i 3ta pod kierunkiem pań Katarzyny Lis i Katarzyny Korzewskiej. Uczestnicy żywej lekcji historii poznali najważniejsze fakty dotyczące przebiegu powstania oraz jego przywódców.