Zarządzenie Nr 13/2019/2020 Dyrektora Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi z 27 stycznia 2020 roku w sprawie obowiązku segregowania śmieci dostępne jest w zakładce Prawo szkolne.
W poszukiwaniu naszej prywatności... – informacja o konkursie dla uczniów
Wszyscy mówią o ochronie danych osobowych w obliczu RODO, a tak trudno jest nam o nią zadbać. W ramach działań edukacyjnych i poszukiwaniu kreatywnych pomysłów na edukację w tym zakresie, Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ogłasza również konkurs dla uczniów.
„Chwała i cześć Bohaterom!”
W czwartek 9 stycznia 2020 r. przygotowaliśmy uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona – Powstańców Wielkopolskich. Wydarzenie odbyło się na Cmentarzu Wojskowym Łódź-Doły, na którym są groby dwóch powstańców. Uroczystość przebiegała z udziałem Wojskowej Asysty Honorowej, którą wystawił 1. Batalion Kawalerii Powietrznej 25. Brygady Kawalerii Powietrznej. Odczytano apel pamięci oraz oddano salwę honorową. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Władz Miasta Łodzi, którzy – podobnie jak żołnierze i uczniowie naszej szkoły – złożyli wiązanki na grobach Powstańców.
2Pani Wicedyrektor Szkoły w swoim przemówieniu przypomniała o okolicznościach wybuchu powstania. Podkreśliła, że Powstańcy Wielkopolscy – z racji swojej determinacji w dążeniu do celu, wierności Ojczyźnie
i poczucia honoru – dziś także mogą być wzorem godnym naśladowania. Płk Ryszard Gąsiorek oraz pan Andrzej Janecki z UMŁ rozważali z kolei skutki powstania wielkopolskiego dla Polaków, żyjących na początku XX w. i dziś.Uroczystość na Cmentarzu Wojskowym była dla naszych uczniów żywą lekcją historii.
Etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Etap wojewódzki tegorocznego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik odbędzie się w środę 29 stycznia 2020 roku w pracowni nr 129, w godzinach od 8 do 16. Zostaly zgłoszone tylko dwie uczennice - obie z naszej szkoły.
Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.
Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:
- Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)
- część praktyczna 9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)
- część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
Kawa w Spożywczaku
Na zajęciach pozalekcyjnych uczniowie mają możliwość poznania tajników parzenia kawy.
Kawę parzymy w ekspresach ciśnieniowych.
Chłopaki z pizzerinami
Nasi pizzerzy trochę napiekli,
... bo byli trochę głodni przed świętami.
Dekoracje z czekolady
Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.
Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.
Świąteczne pierniczki ozdabiane
To efekt pracy uczniów szkoły podstawowej zaproszonych na warsztaty do "Spożywczaka".
Znamy laureatów konkursu na świąteczną chatkę z piernika
Szkolny konkurs na ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA został rozstrzygnięty. Wyniki konkursu:
I miejsce: Ewelina Kot
II miejsce: Martyna Troska i Dominika Wiktorska
III Miejsce (ex aequo): Weronika Patryas oraz Patryk Marchewka.Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy.
Organizatorzy: pani Maria Krawczyk i pani Anna Nezdropa.
Zaproszenie do Panelu Obywatelskiego
Oddział Organizacji Szkół Publicznych Wydziału Edukacji w Departamencie Pracy, Edukacji i Kultury Urzędu Miasta Łodzi zaprasza:
Weź udział w Łódzkim Panelu Obywatelskim i wypowiedz się jakiej zieleni potrzebujesz w mieście!Łódzki Panel Obywatelski jest formą demokracji deliberacyjnej. Jest to sposób podejmowania ważnych dla miasta decyzji przez losowo wyłonioną grupę mieszkanek i mieszkańców, której rolą jest rozstrzygnięcie danej sprawy biorąc pod uwagę dobro wspólne wszystkich łodzian. Grupa ta ma odzwierciedlać ogólną populację miasta.
Szukamy 67 mieszkanek i mieszkańców, którzy wypowiedzą się w następujących tematach:
· Kształtowanie zieleni w mieście Łodzi
· Wspólne działania Miasta i mieszkańców na rzecz poprawy stanu zieleni w mieście
· Przeciwdziałanie skutkom suszy przez Miasto.
Zgłoszenia przyjmujemy do 31 grudnia do godz. 23:59➡Rejestracja: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/wez-udzial-w-panelu/zostan-panelist-k-a-rejestracja/➡Więcej informacji: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/ P.S. Każdy Panelista otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł brutto.
Obejrzyj plakat pdf:
Plakat_Panel_Obywatelski.pdf
Chlebusie też wypiekamy
Oczywiście na naturalnym zakwasie. Na przykład takie jak na zdjęciach - chleb żytnio-pszenny z mąki pełnoziarnistej i maślanki.
Chlebki powstały pod okiem naszych nauczycieli: Stanisława Bajora i Krzysztofa Maślińskiego.
Organizujemy etap wojewódzki XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Komitet Główny XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz powołał komisje wojewodzkie do przeprowadzenia II etapu Turnieju, w tym komisję dla województwa łódzkiego w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Stypendium do wzięcia!
Szczegółowe informacje o projekcie „Zawodowcy w Łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych na BIS” można pozyskać na stronie internetowej: www.zawodowcy.lodzkie.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Łódzkie Przyjazne Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pod nr tel.
42/212-34-06, 42/212-34-65, 42/212-35-05,
e-mail: zawodowcy@lodzkie.pl
Siedziba Biura Projektu: ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź.Plakat z informacjami w pliku pdf:
Plakat_stypendium_2019_2020.pdf
Chatka z piernika
Jak zrobić chatkę z piernika?
Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.
Święta coraz bliżej...
Klasa 3ta, w ramach lekcji Dekorowania, ćwiczyła wykonywanie bałwanków i nie tylko, które być może będą wykorzystane jako dodatkowa dekoracja do świątecznej chatki z piernika.
Choć pierwotny wzór byl jeden, powstało kilka bałwanków o różnych osobowościach.
Warto wiedzieć... ochrona tożsamości
Urząd Ochrony Danych Osobowych opublikował na twitterze @UODOgov_pl oraz na stronie internetowej UODO cykl informacji dotyczących ochrony tożsamości.