Piernikowy konkurs rozstrzygnięty
Dziś rozstrzygnęliśmy konkurs na CHATKĘ Z PIERNIKA. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: prace indywidualne i klasowe. Rywalizacja była zacięta.
Zwycięzcami są w kategorii indywidualnej:
1 miejsce - Roksana Piguła
2 miejsce- Jakub Bukowski
3 miejsce- Yelyzaveta Bondarchuk
Wyróżniana otrzymali:
1. Katarzyna Trusińska
2. Anna Kabzińska
3. Aleksander Włodarczyk
4. Julia Wiśniewska
W rywalizacji grupowej po zażartej walce wygrała klasa
3 ta
GRATULUJEMY !!!
10
Jakość żywności to podstawa - pierwsze zajęcia projektowe
Indywidualne zajęcia projektowe z matematyki i języka polskiego rozpoczynają się w najbliższy czwartek - tj. 12.12.2024r. Uczniowie,któych ww. zajecia dotyczą zostaną poinformowani librusem.
Mamy to ! Kolejny projekt UE realizowany w Spożywczaku
„Jakość żywności to podstawa!”
Okres trwania projektu: 01.10.2024 r. – 30.09.2026 r.
Cel: dostosowanie, na podstawie diagnozy zatwierdzonej przez organ prowadzący kierunków kształcenia w Technikum nr 6 w zawodach technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności i technik technologii żywności oraz w Branżowej Szkole I stopnia: piekarz i cukiernik, prowadzonych w ZSPS, do oczekiwań regionalnego rynku pracy we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym oraz poprawa zdolności do zatrudnienia 60 absolwentów w terminie od 01.02.2024 r. do 31.01.2026 r.
KLUCZOWE REZULTATY:
- minimum 42 uczniów zdobędzie kompetencje zawodowe i umiejętności uniwersalne pożądane na
rynku pracy;
- 20 nauczycieli kształcenia zawodowego udoskonali posiadane kompetencje zawodowe;
- 60 uczniów:
· skorzysta z pomocy doradcy zawodowego w zakresie planowania ścieżki
kariery zawodowej oraz zwiększenia wiedzy nt. rynku pracy,
· zdobędzie doświadczenia praktyczne uczestnicząc w wysokiej jakości stażach u pracodawców,
· rozwinie kompetencje społeczne takie jak komunikacja interpersonalna, autoprezentacja, przeciwdziałanie dyskryminacji i umiejętność funkcjonowania w grupie rówieśniczej;
· zwiększy poziom wiedzy na temat ekologii, pozna znaczenie zachowań proekologicznych w życiu codziennym dla ochrony zasobów środowiska naturalnego;
- podniesienie jakości procesu dydaktycznego w ZSPS poprzez modernizację pracowni – szkolnej
pracowni analitycznej i szkolnej pracowni analizy żywności w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny
umożliwiający symulację pracy laboratoriów badawczych prowadzonych przez pracodawców.
Dobrych wiadomości ciąg dalszy ;)
Uczniowie ZSPS: Szymon Antczak, Oskar Deszyński, Dawid Trojanowski z kl. 2boraz Juliusz Klimkiewicz z kl. 3a, 6.11.2024 r. wzięli udział w etapie regionalnym Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o zasadach bhp dla uczniów z zakładów rzemieślniczych BEZPIECZNIE OD STARTU. Konkurs organizowany przez Izbę rzemieślniczą, Okręgowy Inspektorat Pracy oraz Kuratorium Oświaty w Łodzi.
Oskar Deszyński znalazł się w gronie finalistów etapu regionalnego konkursu, zajmując piąte miejsce.
Finał Expo Sweet 2025 przybywamy !!!
Wspaniała wiadomość na początek dnia !!!!
Nasi uczniowie Roksana Piguła i Tomasz Pajor zakwalifikowali się do finału Expo Sweet. Ich praca na " 1000-lecie Korony Polskiej" to korona Bolesława Chrobrego Gratulujemy !
1
Wszystkich Świętych - dzień zadumy
Pamiętamy...
Halloween w Spożywczaku
Dziś #halloween. Cytując Wikipedię:
"Halloween – zwyczaj związany z maskaradą, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej."
Chcemy pokazać Wam dzieła naszych uczniów, które przygotowali na konkurs. Miłego oglądania.
3
IV Dzień Chleba w Spożywczaku
Kolejna edycja Dnia Chleba w Spożywczaku za nami. Odwiedziło nas wielu gości. Mieli oni okazję degustować wykonane w naszych pracowniach pieczywo: chleby, bułki. Obok naszych wyrobów pojawiły się również wypieki z zaprzyjaźnionych piekarni: Matek, Podpora, Cybulski, Montag, Zakwaśnie Bochenki. Nowością były sery i oliwy. Poznawaliśmy ich procesy produkcji oraz oczywiście smaki. Zapraszamy do obejrzenia relacji TVP 3 - Łódź.
Dzień Chleba i jego bohater
Bohater dzieisjszego dnia CHLEB w kadrze obiektywu - wdzięczny model.
Dziękujemy: #PiekarniaMatek, Piekarnia Podpora, Montag, Zakwaśne Bochenki, Cybulski Piekarnia
IV Dzień Chleba w Spożywczaku.
Na stałe w naszej szkolnej tradycji wpisało się świętowanie tego szczególnego dnia. Tym razem Dzień Chleba upłynie pod znakiem wszechobecnych degustacji nie tylko chleba ale i serów i miodów. Nasi uczniowie przygotują niespodziankę w postaci dyniowych rzeźb. Zapraszamy
Podsumowanie Roku Sportowego 2023 2024
W dniu 24 września w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi odbyło się PodsumowanieRokuSportowego2023_2024 organizowane przez MiejskiSzkolnyZwiazekSportowywŁodzi na którego czele stoi Pani Prezes Grażyna Ostojska
Gala podsumowała cały rok ciężkiej pracy dzieci i młodzieży.
Wyróżnienia otrzymali najlepsi sportowcy z Łodzi oraz ich opiekunowie i Dyrektorzy Szkół, do których uczęszczają.
BRAWA dla młodych sportowców.
Dzień integracji klas pierwszych w Spożywczaku
Dzień integracji klas pierwszych na sportowo 23.09.2024
Rywalizację sportową wygrała klasa 1a
Było super zaangażowanie i poświęcenie uczniów
Gratulacje dla wszystkich uczestników
Rok szkolny ruszył pełną parą
Na pracowniach unosi się wspaniały zapach wypiekanych bułeczek i ciast. Aż ślinka cieknie zobaczcie sami efekty pracy naszych uczniów.2
Początek roku szkolnego 2024/2025
Kochani wszystko co dobre szybko się kończy. Czas wracać do Szkoły. Ale nie martwcie się każdy kolejny miesiąc to bliżej do następnego odpoczynku. Czekamy na WAS.
PÓŁKOLONIE W SPOŻYWCZAKU
Kochani, dwa tygodnie półkolonii w naszej Szkole za nami. Było dużo śmiechu, zabawy, pysznych smaków i zapachów. Do zobaczenia za rok.
UWAGA! Pierwszoklasiści Spożywczaka
Badania:
- osób przyjętych do Branżowej Szkoły I Stopnia nr 6 w zawodzie: cukiernik, piekarz- od 05.08.2024. Próbki są przyjmowane w dniach: poniedziałek-czwartek, za wyjątkiem 14-16.08.2024r.
-osób przyjętych do Technikum nr 6 będą wykonywane we wrześniu 2024r.
Prosimy o zabranie ze sobą wypełnionego zlecenia badania i przygotowanie próbek- wg instrukcji.
Branżowa Szkoła II stopnia
O szczegółach dowiesz się więcej pod numerem telefonu 42 655 10 40, lub osobiście w sekretariacie.