Zasady konkursu:
• Każdy uczestnik konkursu może wykonać dowolną ilość potraw używając składników (m.in.: warzyw, owoców, pieczywa, serów, wędlin, ryb, przypraw itp.) nisko przetworzonych i wykorzystując receptury z kuchni polskiej.
• Wszystkie potrawy uczestnicy wykonują samodzielnie w domu i przynoszą 24 marca 2022 r. do oceny.
• Każda praca powinna być opisana w następujący sposób: imię i nazwisko, klasa, spis składników potrawy, sposób przygotowania oraz uzasadnienie wyboru składników; dlaczego jest zdrowa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu?
Będziemy nagradzać:
1. Najzdrowszą potrawę zawierającą dużą ilość składników zwiększających odporność.
2. Najsmaczniejszą potrawę.
3. Najaktywniejszego uczestnika.
• Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane przez nauczycieli chemii i biologii do dnia 23.03.2022 r. (środa)
• Każda praca zgłoszona do konkursu powinna zostać przyniesiona do szkoły 24.03.2022 r. od godziny 8.10 do sali 126.
• Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 24.03.2022 r. o godzinie 13.00 w sali 126.
• Jury przyzna nagrody główne (upominki rzeczowe oraz tydzień bez oceny niedostatecznej) dla pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach oraz dyplomy.
• Każdy uczestnik konkursu otrzyma ocenę celującą (cząstkową) z biologii, chemii lub technologii.