Aktualności

Aktualności

        • Chatka z piernika

          Jak zrobić chatkę z piernika?
          Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
          Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.

        • Święta coraz bliżej...

          Klasa 3ta, w ramach lekcji Dekorowania, ćwiczyła wykonywanie bałwanków i nie tylko, które być może będą wykorzystane jako dodatkowa dekoracja do świątecznej chatki z piernika.

          Choć pierwotny wzór byl jeden, powstało kilka bałwanków o różnych osobowościach.

      • Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego
        • Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego

          Zachęcamy uczniów technikum do wzięcia udziału w konkursie rozwijającym umiejętności logicznego myślenia, wyciągania wniosków i ich uzasadniania oraz wyrażania opinii dotyczących analizowanych dzieł sztuki.
          Tematyką konkursu jest analiza i interpretacja dzieła malarskiego E. Muncha "Krzyk".
          Szczegóły w zakładce Konkursy.

        • Coś na ząb z piekarstwa

          Piekarze z naszej "branżówki" dbają o wartość odżywczą wypiekanych wyrobów, takich jak bułki ze zdjęcia poniżej.

          Bułki zostały wypieczone przez uczniów pod opieką pana Stanisława Bajora.

        • Eliminacje szkolne do turniejów cukierniczych...

          ... już za nami. Malwina Gradys z 3a zajęła I miejsce w eliminacjach szkolnych do tegorocznych turniejów cukierniczych. II miejsce zajęła Anna Miśkiewicz z klasy 3b.

          Obie uczennice przekroczyły wymagany próg punktowy i zakwalifikowały się do etapu wojewódzkiego turniejów cukierniczych - Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik (III etap - finał ogólnopolski będzie we Wrocławiu) i Ogólnopolskiego Turnieju im. Wojciecha Kandulskiego (III etap - finał w Poznaniu).

        • Na lekcjach robiliśmy wafle

          Klasa 3b branżowej szkoły I stopnia wykorzystała waflownice zwane żelazkami - powstały waflowe talerzyki na desery i rurki z bitą śmietaną.

        • Jak robimy praliny?

          Wykorzystujemy maszynę - temperówkę, w której czekolada w pastylkach - tzw. kuwertura - jest rozpuszczana w 45⁰C i schładzana do 31⁰C. Taką czekoladę wylewamy do form - powstają czekoladowe korpusy, które napełnia się nadzieniem z czekolady i śmietanki z dodatkami, zwanym ganaszem.

          Powstają czekoladki zwane pralinami - zamknięte lub otwarte, jak na zdjęciu pierwszym i ostatnim.

      • Eliminacje szkolne do...
        • Eliminacje szkolne do...

          Eliminacje szkolne do turniejów piekarskich i cukierniczych odbędą się w środę 20 listopada w godzinach 9-15.
          Są to łączone eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodach Cukiernik i Piekarz z finałami we Wrocławiu oraz do Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego i Turnieju Piekarskiego im. A. Butki z finałami w Poznaniu.

        • Praliny naszą specjalnością

          Sporządzanie pralin ćwiczą kolejni uczniowie, także Wiktoria z 3ta, w ramach projektu unijnego, gdy wieczór za oknami.

          W czwartek 7 listopada powstawały - pod okiem pani Ewy Jatczak - między innymi i takie. A przy okazji powstało kilka ptysiulków, bo ptysiulki też lubimy.

      • Prawo szkolne
        • Prawo szkolne

          Dokonaliśmy aktualizacji zakładki Prawo szkolne w ZSPS poprzez umieszczenie w niej dwóch regulaminów:
          - Regulaminu Prawa i obowiązki ucznia;
          - Regulaminu przebywania na terenie szkoły.
          ----------------
          Zapraszamy do zapoznania się z tymi regulaminami.

    • Logowanie