Pięklny zapach rozszedł się po szkole, gdy klasa 2tb wypiekała bułeczki drożdżowe pod okiem p. Marii Krawczyk.
Aktualności
Bułeczki drożdżowe klasy 2tb
Ania Miśkiewicz wygrała eliminacje wojewódzkie
29 stycznia odbyły się w naszej szkole eliminacje wojewódzkie XXV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Wygrała je nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b, uzyskując jednocześnie kwalifikację do finału ogólnopolskiego, który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.
Bezy morengi Natalii
Bezy morengi z kremem i owocami Natalii Wróblewskiej z klasy 3ta powstały na lekcjach Wytwarzania wyrobów ciastkarskich z pomysłu własnego naszej uczennicy.
Zarządzenie w sprawie segregacji śmieci
Zarządzenie Nr 13/2019/2020 Dyrektora Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi z 27 stycznia 2020 roku w sprawie obowiązku segregowania śmieci dostępne jest w zakładce Prawo szkolne.
W poszukiwaniu naszej prywatności... – informacja o konkursie dla uczniów
Wszyscy mówią o ochronie danych osobowych w obliczu RODO, a tak trudno jest nam o nią zadbać. W ramach działań edukacyjnych i poszukiwaniu kreatywnych pomysłów na edukację w tym zakresie, Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ogłasza również konkurs dla uczniów.
„Chwała i cześć Bohaterom!”
W czwartek 9 stycznia 2020 r. przygotowaliśmy uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona – Powstańców Wielkopolskich. Wydarzenie odbyło się na Cmentarzu Wojskowym Łódź-Doły, na którym są groby dwóch powstańców. Uroczystość przebiegała z udziałem Wojskowej Asysty Honorowej, którą wystawił 1. Batalion Kawalerii Powietrznej 25. Brygady Kawalerii Powietrznej. Odczytano apel pamięci oraz oddano salwę honorową. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Władz Miasta Łodzi, którzy – podobnie jak żołnierze i uczniowie naszej szkoły – złożyli wiązanki na grobach Powstańców.
2Pani Wicedyrektor Szkoły w swoim przemówieniu przypomniała o okolicznościach wybuchu powstania. Podkreśliła, że Powstańcy Wielkopolscy – z racji swojej determinacji w dążeniu do celu, wierności Ojczyźnie
i poczucia honoru – dziś także mogą być wzorem godnym naśladowania. Płk Ryszard Gąsiorek oraz pan Andrzej Janecki z UMŁ rozważali z kolei skutki powstania wielkopolskiego dla Polaków, żyjących na początku XX w. i dziś.Uroczystość na Cmentarzu Wojskowym była dla naszych uczniów żywą lekcją historii.
Etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Etap wojewódzki tegorocznego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik odbędzie się w środę 29 stycznia 2020 roku w pracowni nr 129, w godzinach od 8 do 16. Zostaly zgłoszone tylko dwie uczennice - obie z naszej szkoły.
Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.
Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:
- Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)
- część praktyczna 9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)
- część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
Kawa w Spożywczaku
Na zajęciach pozalekcyjnych uczniowie mają możliwość poznania tajników parzenia kawy.
Kawę parzymy w ekspresach ciśnieniowych.
Nasze świąteczne życzenia
Dziewczyna z babami
Chłopaki z pizzerinami
Nasi pizzerzy trochę napiekli,
... bo byli trochę głodni przed świętami.
Dekoracje z czekolady
Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.
Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.
Świąteczne pierniczki ozdabiane
To efekt pracy uczniów szkoły podstawowej zaproszonych na warsztaty do "Spożywczaka".
Znamy laureatów konkursu na świąteczną chatkę z piernika
Szkolny konkurs na ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA został rozstrzygnięty. Wyniki konkursu:
I miejsce: Ewelina Kot
II miejsce: Martyna Troska i Dominika Wiktorska
III Miejsce (ex aequo): Weronika Patryas oraz Patryk Marchewka.Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy.
Organizatorzy: pani Maria Krawczyk i pani Anna Nezdropa.
Zaproszenie do Panelu Obywatelskiego
Oddział Organizacji Szkół Publicznych Wydziału Edukacji w Departamencie Pracy, Edukacji i Kultury Urzędu Miasta Łodzi zaprasza:
Weź udział w Łódzkim Panelu Obywatelskim i wypowiedz się jakiej zieleni potrzebujesz w mieście!Łódzki Panel Obywatelski jest formą demokracji deliberacyjnej. Jest to sposób podejmowania ważnych dla miasta decyzji przez losowo wyłonioną grupę mieszkanek i mieszkańców, której rolą jest rozstrzygnięcie danej sprawy biorąc pod uwagę dobro wspólne wszystkich łodzian. Grupa ta ma odzwierciedlać ogólną populację miasta.
Szukamy 67 mieszkanek i mieszkańców, którzy wypowiedzą się w następujących tematach:
· Kształtowanie zieleni w mieście Łodzi
· Wspólne działania Miasta i mieszkańców na rzecz poprawy stanu zieleni w mieście
· Przeciwdziałanie skutkom suszy przez Miasto.
Zgłoszenia przyjmujemy do 31 grudnia do godz. 23:59➡Rejestracja: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/wez-udzial-w-panelu/zostan-panelist-k-a-rejestracja/➡Więcej informacji: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/ P.S. Każdy Panelista otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł brutto.
Obejrzyj plakat pdf:
Plakat_Panel_Obywatelski.pdf
Konkursowe chatki z piernika 2019
30
Chlebusie też wypiekamy
Oczywiście na naturalnym zakwasie. Na przykład takie jak na zdjęciach - chleb żytnio-pszenny z mąki pełnoziarnistej i maślanki.
Chlebki powstały pod okiem naszych nauczycieli: Stanisława Bajora i Krzysztofa Maślińskiego.
Organizujemy etap wojewódzki XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Komitet Główny XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz powołał komisje wojewodzkie do przeprowadzenia II etapu Turnieju, w tym komisję dla województwa łódzkiego w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Stypendium do wzięcia!
Szczegółowe informacje o projekcie „Zawodowcy w Łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych na BIS” można pozyskać na stronie internetowej: www.zawodowcy.lodzkie.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Łódzkie Przyjazne Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pod nr tel.
42/212-34-06, 42/212-34-65, 42/212-35-05,
e-mail: zawodowcy@lodzkie.pl
Siedziba Biura Projektu: ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź.Plakat z informacjami w pliku pdf:
Plakat_stypendium_2019_2020.pdf