Chcielibyśmy, aby Wasze wyroby były słodkimi niespodziankami walentynkowymi.
Aktualności
Konkurs na najciekawszą kompozycję miłosną, czyli deser walentynkowy
Samorząd Uczniowski ogłasza konkurs na najciekawszą kompozycję miłosną, czyli deser walentynkowy.
Chcielibyśmy, aby Wasze wyroby były słodkimi niespodziankami walentynkowymi.
Spożywczakowe rogaliki mniam...
Nic nas nie zatrzyma WYPIEKAMY !!! 2b branżowa, pod czujnym okiem Stanisława Bajora, powstają pyyyyszne ROGALIKI.
Dzień Patrona Spożywczaka
Kolejny Dzień Patrona łódzkiego Spożywczaka zostaje znacząco zmieniony przez pandemię. Nie wpływa to jednak na naszą pamięć o Powstańcach Wielkopolskich. Uczciliśmy pamięć o Nich, składając na Cmentarzu Wojskowym pw. św. Jerzego w Łodzi kwiaty i znicze. Chcemy, by ten skromny gest świadczył o naszej pamięci i był symbolem szacunku dla ogromu poświęcenia wszystkich uczestników powstania wielkopolskiego.
Słodka paka dla Owsiaka od Łódzkiego Spożywczaka - kolejna aukcja
Kolejna aukcja na rzecz WOŚP.
WOŚP gra - my też nie próżnujemy! Kolejna aukcja Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Tym razem w naszych pracowniach wyczarowaliśmy PYYYSZNE #PRALINY.
70 szt. cudeniek w pięknym czerwonym serduszku trafia na aukcję dla dzieciaków.
Dziękujemy Barry Callebaut Polska sp. z o.o. za wsparcie naszej inicjatywy!
❤LICYTUJCIE❤UDOSTĘPNIAJCIE❤POMAGAJCIE
Chleb dla Owsiaka od Spożywczaka - aukcja
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi gra dla WOŚP
Finał 30 Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy tuż tuż. Tym razem ekipa Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi postanowiła pomóc dzieciom "Przejrzeć na oczy". W naszej pracowni powstał 2 kg chleb z piękną ozdobą z martwego ciasta. Cudo to wyszło spod rąk Stanisława Bajora i Tomasza Pajora. Poniżej link do aukcji.
❤️LICYTUJCIE❤️, UDOSTĘPNIAJCIE, ❤️POMAGAJCIE!!! ❤️ WOŚP❤️
CHLEB DLA OWSIAKA OD ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA
Dekoracja chleba dla na 30 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy od Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi!
Tę piękną kompozycję wykonano na zajęciach praktycznych w pracowni szkolnej. Autorem jest uczeń klasy 2a Tomasz Pajor, który ozdobił chleb ciastem "martwym" pod nauczycielskim okiem Stanisława Bajora. Podoba się?
Z pracowni cukierniczej Spożywczaka
Wyroby Angeliki z 3a branżowej szkoły I stopnia w ramach eliminacji szkolnych turnieju cukierniczego.
Piekarskie wypieki w Spożywczaku
Czy wiesz, ile wynosi koszt surowcowy jednej bułki pszennej zwykłej poznańskiej o masie ok. 100 g?
Tych, wykonanych na lekcjach w #Spożywczak, wyniósł ok. 14 groszy za bułkę.
Wypiekamy, składamy, dekorujemy...
...ze środowych lekcji klasy 3ta.
Życzenia Świąteczne
Wyniki konkursu na "Chatkę z piernika"
Kochani, konkurencja była duża, chatki, chateczki PIĘKNE. Wybór BARDZO TRUDNY ale...
MAMY TO wyniki konkursu na Chatkę z piernika:
Pierwsze miejsce: Natalia Florek
Drugie miejsce: Amelia Błaszczyk
Drugie miejsce: Gabriela Klate
Trzecie miejsce: Tomasz Pajor
Wyróżnienie: Vladyslav Behej.
Gratulujemy !!!
Mówią o Nas i chwalą
Dziękujemy Telewizji Toya za odwiedziny. Do zobaczenia.
Chatka z piernika 2021
Oto tegoroczne dzieła konkursowe naszych uczniów.
16Do podziwiania w ZSPS w Łodzi, Franciszkańska 137.
40 rocznica Stanu Wojennego
40 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce Obchodzimy dziś rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce; okresu, do którego nigdy nie powinno być na kartach naszej historii. W nocy z soboty na niedzielę z 12 na 13 grudnia 1981r. władzę w kraju przejęło wojsko. Na czele państwa stanęła Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego. Celem przejęcia władzy była zdławienie obywatelskich protestów, które coraz intensywniej zagrażały władzy ludowej. W nocy z 12 na 13 grudnia 1981r. rozpoczęto masowe aresztowania działaczy opozycyjnych (których internowano); na ulice wyprowadzono wojsko, ZOMO, SB, MO; wyjechały czołgi. Więcej: https://www.youtube.com/watch?v=T4e2qgtJdoo
Pamiętajmy o ofiarach Stanu Wojennego.
IV Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej - relacja
W dniu 8 grudnia 2021 w naszej szkole został rozstrzygnięty IV Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej. Organizatorem tej edycji konkursu był Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi i Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół: - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi - Zespół Szkół nr 1 w Zgierzu - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Łowiczu - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu składającego z 30 pytań z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem zasad obowiązujących w branży spożywczej i gastronomicznej. Komisja konkursowa po ocenie prac konkursowych wskazała zwycięzców: - I MIEJSCE -Michał Miłosz Zespół Szkół nr 1 Zgierz - II MIEJSCE - Patrycja Dańczak Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Łowiczu -III MIEJSCE - Oliwia Myszkowska Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu Reprezentanci naszej szkoły uzyskali wysokie lokaty, jednak nie udało im się zakwalifikować jako finalistom konkursu. Gratulujemy Zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu!
IV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY
Dnia 8 grudnia w naszej Szkole odbył się IV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej. Wkrótce relacja.
Z lekcji w Spożywczaku
Tort autorstwa Pauliny Tomaszewskiej z klasy 3tb.
Kolejny SUKCES uczniów SPOŻYWCZAKA
CHWALIMY SIĘ !!! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi po raz kolejny wziął udział w Międzyszkolnym Konkursie Plastycznym #Kulturabezpieczeństwa organizowanym przez Okręgową Izbę Pracy w ŁodzI. Reprezentowała nas NataliaFlorek uczennica klasy 3tb. Otrzymała wyróżnienie. Jej praca zdobi miesiąc październik w kalendarzu na rok 2022 wydanym przez Okręgową Izbę Pracy w Łodzi . BRAWO.
Konkurs: Świąteczna chatka z piernika
CHATKĘ Z PIERNIKA lub SZOPKĘ BOŻONARODZENIOWĄ, mieszczącą się podstawą na arkusz A4 do A3, składamy i dekorujemy w sposób dowolny w pracowniach piekarsko-cukierniczych w naszej szkole. Wykonaną pracę przekazujemy organizatorom bezpośrednio lub za pośrednictwem nauczyciela do 13 grudnia 2021 roku (do godziny 14:00).
Wyszły?
Tak, wyszły praliny z foremek! Klasa 3ta_ttż.