Poniżej relacja filmowa z naszego Dnia Mazurka 2022. Zapraszamy do obejrzenia.
Aktualności
Dzień Mazurka - relacja filmowa
Dzień Mazurka 2022 - wyniki konkursu
Został rozstrzygnięty konkurs NAJŁADNIEJSZY MAZUREK. Wykonane przez uczniów prace przerosły nasze oczekiwania. Wszystkie wykonane mazurki były bardzo ładne.
Mazurki zostały ocenione przez Komisję, w skład której wchodzili m.in. przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców i Pani Dyrektor szkoły. Komisja przedstawiła następujące wyniki:
I miejsce: Natalia Florek, uczennica klasy 3tb
II miejsce: Gabriela Klate i Wiktoria Pająk, uczennice z 3ta
III miejsce: Kamila Cichawa i Julia Ogórek, uczennice z 1ta
wyróżnienie dla Tomasza Pajora, ucznia kl. 2a
Zwycięzcom gratulujemy! Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy.
Dzień Mazurka już za nami
Wczoraj w łódzkim Spożywczaku obchodziliśmy 11. Dzień Mazurka; święto, które na stałe wpisało się już w harmonogram naszych działań. Tym razem także udało nam się zaskoczyć naszych gości, oprócz części artystycznej, która pokazywała przedświąteczną gorączkę w naszych domach, związaną m.in. z wypiekaniem mazurków, mogliśmy obserwować młodych tancerzy, prezentujących swe umiejętności w …. mazurze!
Bardzo dziękujemy artystom z klasy 1ta pod wodzą pp. Anny Mielczarek i Karoliny Popiołek oraz zespołowi Pieśmi i Tańca Mała Anilana pod kier. Pani Katarzyny Korzeniewskiej
Cieszymy się, że swoje umiejętności cukiernicze mógł sprawdzić nasz gość honorowy- Łódzki Kurator Oświaty- pan Waldemar Flajszer.
Poniżej link do realacji telewizyjnej z Nszego święta
Makaron ze Spożywczaka
Uczniowie klasy 2ta, zdobywający zawód technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, poznają technologie różnych branż przemysłu spożywczego. Przy tej okazji zaglądają do pracowni na ćwiczenia praktyczne, np. robiąc makaron.
2Ciasto zagniecione, rozwałkowane, pokrojone i wysuszone w piecu.
PS. Makaron, po ugotowaniu, został zjedzony z dodatkami.
Tydzień zdrowia finałowy konkurs
Tydzień zdrowia w Spożywczaku zakończony został konkursem kulinarnym " Jedzenie może leczyćczyli potrawy zwiększające odporność organizmu". Wszystko było pyyyszne i oczywiście zdrowie fotorelacja poniżej.
2
Finał regionalnego etapu POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY
Uczennice technikum: Zuzanna Czernik oraz Natalia Florek reprezentowały naszą Szkołę w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu wiedzy o prawie pracy i bhp POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY zorganizowanego przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Celem konkursu jest promocja wiedzy o bezpieczeństwie i higienie pracy, prawie pracy oraz upowszechniania idei kultury bezpieczeństwa wśród młodzieży. Do konkursu przystąpiło 54 uczniów z 29 szkół. Uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 35 pytań.
Niestety naszym reprezentantkom nie udało się zdobyć miejsc punktowanych. Może w przyszłym roku! Gratulujemy zwycięzcom konkursu.
Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" - wykłady
Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi to wykłady z Dariuszem Dejnakowskim temat „Profilaktyka i I pomoc w przypadkach chorób sercowo-naczyniowych”
Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" - XX Mistrzostwa ZSPS w Łodzi w tenisie stołowym
W ramach "Tygodnia Zdrowia" 22 marca odbyły się zawody tenisa stołowego - turniej o mistrzostwo ZSPS w Łodzi w kategorii dziewcząt i chłopców. Mecze odbywały się systemem pucharowym brazylijskim, czyli zawodnik odpadał z turnieju dopiero po drugiej porażce.
Oto najlepsi tenisiści stołowi w "Spożywczaku" w roku szkolnym 2021/2022:
Tydzień zdrowia - dzień pierwszy
Dzień pierwszy - wystawa prac pod hasłem - "Twoje zdrowie Twój wybór" CUUUDEŃKA
Tydzień zdrowia w Spożywczaku
Postanowiliśmy dobrze zacząć wiosenną porę. Bieżący tydzień w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi upłynie pod hasłem "Twoje zdrowie – Twój wybór”. Odbywać się będą zajęcia promujące zdrowy styl życia: wystawy, wykłady, zajęcia sportowe. Foto relacje na bieżąco.
Konkurs "Najładniejszy Mazurek" - zapraszamy do udziału!
Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na "Najładniejszy Mazurek". Przygotowane mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 6 kwietnia 2022 roku do godziny 14:00. Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Dnia Mazurka 7 kwietnia 2022 roku.
Światowy Dzień Poezji
Nie wiem, co to poezja,
nie wiem, po co i na co,
wiem, że czasami ludzie
czytają wiersze i płaczą,
a potem sami piszą,
mozolnie i nieudolnie,
by od dławiącej ciszy
łkające serce uwolnić.Władysław Broniewski
21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna, ale obchodzimy też Światowy Dzień Poezji.
Zachęcamy, by jak najczęściej – nie tylko w Światowy Dzień Poezji – powracać do twórczości swoich ulubionych poetów i poszukiwać nowych poetyckich inspiracji!
21 marca w Spożywczaku
Już w poniedziałek 21.03 przypada #MiędzynarodowyDzieńKolorów i #MiędzynarodowyDzieńPoezji i #PierwszyDzieńWiosny (kalendarzowej) czyli ukochany przez wszystkich uczniów #DZIEŃWAGAROWICZA Dlatego proponujemy WSZYSTKIM w poniedziałek 21.03 założenie MAKSYMALNIE KOLOROWYCH ubrań, butów i biżuterii. ŻYJ KOLOROWO !
Konkurs: „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”
Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w szkolnym konkursie na zdrowe potrawy z surowców wzmacniających odporność organizmu pt. „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”.
Konkurs jest częścią szkolnego projektu pt. „Twoje zdrowie – Twój wybór” promującego zdrowe praktyki żywieniowe i zdrowy tryb życia.Zasady konkursu:
• Każdy uczestnik konkursu może wykonać dowolną ilość potraw używając składników (m.in.: warzyw, owoców, pieczywa, serów, wędlin, ryb, przypraw itp.) nisko przetworzonych i wykorzystując receptury z kuchni polskiej.
• Wszystkie potrawy uczestnicy wykonują samodzielnie w domu i przynoszą 24 marca 2022 r. do oceny.
• Każda praca powinna być opisana w następujący sposób: imię i nazwisko, klasa, spis składników potrawy, sposób przygotowania oraz uzasadnienie wyboru składników; dlaczego jest zdrowa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu?Będziemy nagradzać:
1. Najzdrowszą potrawę zawierającą dużą ilość składników zwiększających odporność.
2. Najsmaczniejszą potrawę.
3. Najaktywniejszego uczestnika.• Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane przez nauczycieli chemii i biologii do dnia 23.03.2022 r. (środa)
• Każda praca zgłoszona do konkursu powinna zostać przyniesiona do szkoły 24.03.2022 r. od godziny 8.10 do sali 126.
• Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 24.03.2022 r. o godzinie 13.00 w sali 126.
• Jury przyzna nagrody główne (upominki rzeczowe oraz tydzień bez oceny niedostatecznej) dla pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach oraz dyplomy.
• Każdy uczestnik konkursu otrzyma ocenę celującą (cząstkową) z biologii, chemii lub technologii.
Konkurs na „Najciekawszą kompozycję miłosną” rozstrzygnięty.
Udało się!
Jak się domyślacie, wybór nie był łatwy, ponieważ WSZYSTKIE kompozycje były jedyne w swoim rodzaju. Wyłoniliśmy zwycięzców; a dzięki Waszemu zaangażowaniu- było nam łatwiej. Wyniki poniżej:
I m-ce Wiktoria Nowak 4tb
II m-ce Marta Politańska 3 ta
III m-ce ex aequo Kornelia Włoch 3ta Amelia Błaszczyk 2ta.
Wszystkim uczestnikom GRATULUJEMY !
Ostatki...
Karnawał 2022 prawie już za nami. Tradycyjnie, na jego zakończenie, proponujemy małe co nieco, czyli chrusty. Dla zwolenników pączków mamy także przepis do wypróbowania!
SCWEW w łódzkim Spożywczaku
Kochani dołaczyliśmy do pilotażowego programu edukacji właczającej polegającej umożliwieniu uczęszczania do szkół masowych dzieciom z niepełnosprawnościami. Szczegóły poniżej:
Dziś dzień języka ojczystego !
Czy wiesz, że mówisz jednym z najtrudniejszych języków świata Jego cechą charakterystyczną są znaki diakrytyczne (kropki, kreski, ogonki) oraz dwuznaki. Doceńmy to co nas odróżnia, dbajmy o czystość polszczyzny!
Posłuchajcie jak brzmiałby nasz język bez wszystkich kopek, kresek itp.
Projekt edukacyjny: MAZUREK WIELKANOCNY
Zapraszamy uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w projekcie edukacyjnym : MAZUREK WIELKANOCNY.
Temat ten można realizować w następujących formach:
- prezentacja multimedialna
- film
- referat.
KONKURS NA NAJCIEKAWSZĄ KOMPOZYCJĘ MIŁOSNĄ w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi w Łodzi trwa.
Kochani, jesteście WSPANIALI !!!
Nadesłaliście wiele pięknych prac; duma nas rozpiera, że mamy takich wspaniałych Uczniów. Poniżej zamieszczamy nadesłane prace. GŁOSUJCIE NA ZWYCIĘZCÓW !!! *
* głosujemy przez lajkowanie zdjęć. Głosujemy całe ferie.
Zwycięzcom po powrocie do Szkoły wręczymy nagrody !!!