Aktualności

Aktualności

        • Dzień Mazurka 2022 - wyniki konkursu

          Został rozstrzygnięty konkurs NAJŁADNIEJSZY MAZUREK. Wykonane przez uczniów prace przerosły nasze oczekiwania. Wszystkie wykonane mazurki były bardzo ładne.

          Mazurki zostały ocenione przez Komisję, w skład której wchodzili m.in. przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców i Pani Dyrektor szkoły. Komisja przedstawiła następujące wyniki:

          I miejsce: Natalia Florek, uczennica klasy 3tb

          II miejsce: Gabriela Klate i Wiktoria Pająk, uczennice z 3ta

          III miejsce: Kamila Cichawa i Julia Ogórek, uczennice z 1ta

          wyróżnienie dla Tomasza Pajora, ucznia kl. 2a

          Zwycięzcom gratulujemy! Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy.

        • Dzień Mazurka już za nami

          Wczoraj  w łódzkim Spożywczaku obchodziliśmy 11.  Dzień Mazurka; święto, które na stałe wpisało się już w harmonogram naszych działań. Tym razem także udało nam się zaskoczyć naszych gości, oprócz części artystycznej, która pokazywała przedświąteczną gorączkę w naszych domach, związaną m.in. z wypiekaniem mazurków, mogliśmy obserwować młodych tancerzy, prezentujących swe umiejętności w …. mazurze!

          Bardzo dziękujemy artystom z klasy 1ta pod wodzą pp. Anny Mielczarek i Karoliny Popiołek oraz zespołowi Pieśmi i Tańca Mała Anilana pod kier. Pani Katarzyny Korzeniewskiej

          Cieszymy się, że swoje umiejętności cukiernicze mógł sprawdzić nasz gość honorowy- Łódzki Kurator Oświaty- pan Waldemar Flajszer.

          Poniżej link do realacji telewizyjnej z Nszego święta

        • Makaron ze Spożywczaka

          Uczniowie klasy 2ta, zdobywający zawód technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, poznają technologie różnych branż przemysłu spożywczego. Przy tej okazji zaglądają do pracowni na ćwiczenia praktyczne, np. robiąc makaron.

          Ciasto zagniecione, rozwałkowane, pokrojone i wysuszone w piecu. 
          PS. Makaron, po ugotowaniu, został zjedzony z dodatkami.

        • Tydzień zdrowia finałowy konkurs

          Tydzień zdrowia w Spożywczaku zakończony został konkursem kulinarnym " Jedzenie może leczyćczyli potrawy zwiększające odporność organizmu". Wszystko było pyyyszne i oczywiście zdrowie fotorelacja poniżej.

        • Finał regionalnego etapu POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY  

          Uczennice technikum: Zuzanna Czernik oraz Natalia Florek reprezentowały naszą Szkołę w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu wiedzy o prawie pracy i bhp POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY zorganizowanego przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Celem konkursu jest promocja wiedzy o bezpieczeństwie i higienie pracy, prawie pracy oraz upowszechniania idei kultury bezpieczeństwa wśród młodzieży. Do konkursu przystąpiło 54 uczniów z 29 szkół. Uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 35 pytań.  

          Niestety naszym reprezentantkom nie udało się zdobyć miejsc punktowanych. Może w przyszłym roku! Gratulujemy zwycięzcom konkursu. 

        • Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" - wykłady

          Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi to wykłady z Dariuszem Dejnakowskim temat „Profilaktyka i I pomoc w przypadkach chorób sercowo-naczyniowych”

        • Tydzień zdrowia w Spożywczaku

          Postanowiliśmy dobrze zacząć wiosenną porę. Bieżący tydzień w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi upłynie pod hasłem "Twoje zdrowie – Twój wybór”. Odbywać się będą zajęcia promujące zdrowy styl życia: wystawy, wykłady, zajęcia sportowe. Foto relacje na bieżąco.

        • Światowy Dzień Poezji

          Nie wiem, co to poezja,
          nie wiem, po co i na co,
          wiem, że czasami ludzie
          czytają wiersze i płaczą,
          a potem sami piszą,
          mozolnie i nieudolnie,
          by od dławiącej ciszy
          łkające serce uwolnić.

          Władysław Broniewski

          21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna, ale obchodzimy też  Światowy Dzień Poezji.

          Zachęcamy, by jak najczęściej – nie tylko w Światowy Dzień Poezji – powracać do twórczości swoich ulubionych poetów i poszukiwać nowych poetyckich inspiracji!

        • 21 marca w Spożywczaku

          Już w poniedziałek 21.03 przypada #MiędzynarodowyDzieńKolorów#MiędzynarodowyDzieńPoezji#PierwszyDzieńWiosny (kalendarzowej) czyli ukochany przez wszystkich uczniów #DZIEŃWAGAROWICZA Dlatego proponujemy WSZYSTKIM w poniedziałek 21.03 założenie MAKSYMALNIE KOLOROWYCH ubrań, butów i biżuterii. ŻYJ KOLOROWO !

      • Konkurs: „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”
        • Konkurs: „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”

          Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w szkolnym konkursie na zdrowe potrawy z surowców wzmacniających odporność organizmu pt. „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”. 
          Konkurs jest częścią szkolnego projektu pt. „Twoje zdrowie – Twój wybór” promującego zdrowe praktyki żywieniowe i zdrowy tryb życia. 

          Zasady konkursu:
          • Każdy uczestnik konkursu może wykonać dowolną ilość potraw używając składników (m.in.: warzyw, owoców, pieczywa, serów, wędlin, ryb, przypraw itp.) nisko przetworzonych i wykorzystując receptury z kuchni polskiej.

          • Wszystkie potrawy uczestnicy wykonują samodzielnie w domu i przynoszą 24 marca 2022 r. do oceny.
          • Każda praca powinna być opisana w następujący sposób: imię i nazwisko, klasa, spis składników potrawy, sposób przygotowania oraz uzasadnienie wyboru składników; dlaczego jest zdrowa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu?

          Będziemy nagradzać:
          1. Najzdrowszą potrawę zawierającą dużą ilość składników zwiększających odporność.
          2. Najsmaczniejszą potrawę.
          3. Najaktywniejszego uczestnika.

          • Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane przez nauczycieli chemii i biologii do dnia 23.03.2022 r. (środa)
          • Każda praca zgłoszona do konkursu powinna zostać przyniesiona do szkoły 24.03.2022 r. od godziny 8.10 do sali 126.
          • Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 24.03.2022 r. o godzinie 13.00 w sali 126.
          • Jury przyzna nagrody główne (upominki rzeczowe oraz tydzień bez oceny niedostatecznej) dla pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach oraz dyplomy.
          • Każdy uczestnik konkursu otrzyma ocenę celującą (cząstkową) z biologii, chemii lub technologii.

        • Konkurs na „Najciekawszą kompozycję miłosną” rozstrzygnięty.

          Udało się! 

          Jak się domyślacie, wybór nie był łatwy, ponieważ WSZYSTKIE kompozycje były jedyne w swoim rodzaju. Wyłoniliśmy zwycięzców; a dzięki Waszemu zaangażowaniu- było nam łatwiej. Wyniki poniżej:

           I m-ce Wiktoria Nowak 4tb

            II m-ce Marta Politańska 3 ta

           III m-ce  ex aequo Kornelia Włoch 3ta Amelia Błaszczyk  2ta.

          Wszystkim uczestnikom GRATULUJEMY !

    • Logowanie