Aktualności

Aktualności

        • Warsztaty piernikowe - podsumowanie

          W naszej Szkole jak w ulu. Cały czas trwa ruch. W dniach 2 - 4 grudnia odwiedziło nas niespełna 200 uczniów ze szkół podstawowych. Poznawali nasze pracownie zawodowe gdzie wypiekania i ozdabiali pierniki oraz zamieniali się w alchemików. Zabawa była przedni zobaczcie sami.

          Dziękujemy za odwiedziny:

          Szkoła Podstawowa nr 35 w Łodzi,

          Szkoła Przystań

          Szkoła Podstawowa nr 58

          Szkoła Podstawowa nr 91

          Szkoła Podstawowa nr 182

          Szkoła Podstawowa 192.

          Zapraszamy częściej.

        • Warsztaty piernikowe.

          🎅Ho, Ho, Ho🎅 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi jak co roku roztacza się piernikowy aromat. W tym roku dzielimy się naszą atmosferą z uczniami łódzkich szkół podstawowych.

        • Spożywczak w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego

           

          18 listopada uczniowie klasy 5ta uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego w Łodzi. W czasie zajęć zapoznaliśmy się z metodami oceny żywności za pomocą zmysłów wzroku, smaku, zapachu i dotyku a także sposobami badań osób uczestniczących w panelu eksperckim badającym produkty spożywcze oraz praktycznie wykonywaliśmy ćwiczenia określające predyspozycje sensoryczne. Mogliśmy zobaczyć także profesjonalne laboratorium sensoryczne oraz przyjrzeć się pracy laboratorium fizyko-chemicznego, instrumentalnego oraz mikrobiologicznego.

        • Oaza ciszy i spokoju...

          Kolejna niespodzianka dla uczniów Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi

          Oaza ciszy i spokoju

          Dla zestresowanych, zmęczonych, przebodźcowanych- kabina akustyczna.

          Kabina została zakupiona ze środków unijnych, w ramach projektu "Jakość żywności to podstawa."

          Są w niej prowadzone indywidualne zajęcia projektowe, zgodnie z harmonogramem; szczególnie doradztwo? zajęcia z psychologiem.

          "Gościu siądź pod mym liściem a odpocznij sobie..." - dopełnieniem atmosfery wyciszenia jest wspaniałe drzewo, które zmieniać się będzie w zależności od pory roku. Dziękujemy Wanessa Wrzosek  i Roksana Piguła za wspaniałe dzieło. 

        • Czytać albo nie czytać oto jest pytanie...

          Na lekcjach informatyki w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi połączyliśmy technologię z pasją do literatury. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum podjęli kreatywne wyzwanie projektowania grafik promujących czytelnictwo.

          Podczas zajęć u Pana prof. Michała Beczkowskiego młodzież wykorzystywała zdobywaną na informatyce wiedzę w praktyce. Korzystając z profesjonalnych programów graficznych (takich jak Canva, lub GIMP), tworzyli plakaty i grafiki cyfrowe, których celem jest zachęcenie społeczności szkolnej do sięgnięcia po książkę.

          Prace uczniów były niezwykle różnorodne i pomysłowe. Znajdziemy wśród nich:

          Chwytliwe hasła zachęcające do odkrywania nowych tytułów.

          Grafiki inspirowane konkretnymi książkami.

          Ikonografiki przedstawiające korzyści płynące z czytania.

        • V Dzień Chleba

          Jubileusz Dnia Chleba za nami. Zapachom i smakom, dobrej energii nie było końca... W murach Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi znamienici goście, przyjaciele i cała społeczność szkolna spędzili wspaniale czas degustując i wykonując rożnego rodzaju zdrowe pyszności. Tegoroczna edycja promowała zdrowy styl życia, świadome odżywanie oraz szacunek do tradycji piekarskich.

        • Dzień Edukacji Narodowej 2025

          Dzień Edukacji Narodowej w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.

          Było na sportowo, było też kulturalnieNa deskach Spożywczaka wystawiono fragmenty "Ślubów Panieńskich" Aleksandra Fredry. Młodzi aktorzy zaprezentowali w nowej odsłonie problematykę utworu i kreacje wybranych bohaterów dramatu. Wystąpienie dostarczyło wiele radości i uśmiechu, ale była też chwila zadumy. Przygotowania do spektaklu nadzorowała Pani prof. Beata Koperska, odtwórcy ról spisali się na medal.

        • Półkolonie w Spożywczaku

          Kochani. Po raz trzeci łódzki Spożywczak otwiera w wakacje swoje podwoje dla półkolonistów. Nie zabraknie dobrej zabawy ale i akcentów wynikających z profilu Szkoły. Szczegóły poniżej. Haronogram zajęc może ulec zmiane zew wzgledu na czynniki od nas niezależne.

        • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa w Spożywczaku

          Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi przystąpił do realizowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki programu rządowego w ramach Priorytetu 3 "Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0.Wniosek złożony przez szkołę przeszedł pomyślnie procedurę weryfikacji i szkoła uzyskała wsparcie w wysokości 15 000,00 zł.Cel główny Programu #NPRC2.0 to poprawa stanu czytelnictwa w Polsce. Wraz ze złożeniem wniosku o udział w #NPRC2.0 szkoła zobowiązała się do realizowania wielu działań i przedsięwzięć związanych z upowszechnianiem i promocją czytelnictwa wśród uczniów. Pierwszą z nich jest zakup książek. Czekamy na Wasze propozycjePamiętajcie to Wy decydujecie co będzie w szkolnej bibliotece.