Aktualności
- Pomyślności w Nowym 2019 Roku!
Skąd się wzięły bakalie?
Zagadki etymologiczne rozwikłuje nasza Procesorka w blogu Język spożywczy. Wystarczy kliknąć w link a tym razem można się dowiedzieć właśnie Skąd się wzięły bakalie?
Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego
Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego złożeniem kwiatów na grobach naszych patronów – Powstańców Wielkopolskich. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele: Urzędu Miasta Łodzi, Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, Społeczności Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi oraz Rodzina ś.p. Tadeusza Walczaka. Złożenie kwiatów odbyło się 27.12.2018 r. na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego Łódź-Doły.Z tej okazji odwiedziliśmy znane nam groby Powstańców na innych łódzkich nekropoliach.
Będziemy Wam wdzięczni za informacje nt. miejsca spoczynku powstańców wielkopolskich na łódzkich cmentarzach i/lub kontakt z Rodzinami Powstańców (tel.: 42 655 10 40; mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl)
Relację telewizyjną ze złożenia kwiatow przedstawiła TVP Łódź w ŁWD (zobacz tu: https://lodz.tvp.pl/787149/lwd pomiędzy minutami 4:15-5:55).
Ewa Zdziemborska-Jatczak
100. rocznica powstania wielkopolskiego
27 grudnia to dzień wybuchu powstania wielkopolskiego - powstania zakończonego sukcesem i przyłączeniem Wielkopolski do powstającego państwa polskiego.
8 listopada 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi im. Powstańców Wielkopolskich uczestniczyli w uroczystości uczczenia 100. rocznicy wybuchu powstania wielkopolskiego.Z tej okazji spotkaliśmy się z przedstawicielami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, potomkami i rodzinami powstańców, żołnierzami oraz delegacjami z innych łódzkich szkół na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego na Dołach. Na wstępie płk. w st. spoczynku Franciszek Piecuch wygłosił poruszające przemówienie, upamiętniające powstańców i nawiązujące do 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Łódzki kapelan odprawił mszę polową w intencji walczących. Uroczystość zakończyła zmiana warty honorowej przy grobach poległych żołnierzy, po której nasi uczniowie złożyli kwiaty, zapalili znicze na grobach powstańców wielkopolskich.
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Szkolna wigilia
Pracownicy szkoły zebrali się w czwartkowe popołudnie by przełamać się opłatkiem. Życzenia świąteczne złożyła dyrektor Joanna Kośka a ksiądz Włodzimierz wprowadził zebranych w świąteczny nastrój wigilijnymi przypowieściami.
Dzisiaj wypiekaliśmy...
Dzisiaj wypiekaliśmy herbatniki biszkoptowe bite, składane z dwóch półkulistych korpusów posypanych makiem i sklejane marmoladą.
Recepturę znajdziesz w zakladce Dobry przepis na...
Przepis na torcik bezowy
Podpatrzony przepis na interesujący Torcik dacquoise (dakłas) bezowo-kakaowo-orzechowe dostępny w naszej zakładce Dobry przepis na...
Zapraszamy!
Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu
Bukiety warzywne niczym bukiety kwiatowe – to efekt sobotniego szkolenia grupy nauczycieli przedmiotów zawodowych. Carving (czyli rzeźbienie) pozwolił wyczarować takie oto wiązanki jak te widoczne na zdjęciu.
Co ma piernik do pieprzu?
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się wziął piernik? Co to za ciasto? Dlaczego tak się właśnie nazywa?
A może skromny torcik?
Torciki proponują Joasia Mazurkiewicz oraz Darek Dejnakowski z klasy 3 tb.
Chatka z piernika - wyniki konkursu
12.12.2018 r. komisja konkursowa oceniła "Chatki z piernika" i przyznała:
- 1. miejsce dla Eweliny Kot kl. 3ta,
- 2. miejsce dla Weroniki Patryas kl. 3ta,
oraz dwa 3. miejsca dla 2-osobowych zespołów: Małgorzata Koszelnik i Patrycja Stefańska kl. 3ta, Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski kl. 3tb.
Gratulujemy!
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Chatka z piernika.
Fabryka czekolady poszukuje pracowników
Firma Barry Callebaut, współpracująca z naszą szkołą, działający w Łodzi potentat na rynku czekolady, poszukuje pracowników zarówno do działającej na Nowym Józefowie fabryki czekolady, jak i do Centrum Usług Wspólnych, którego pracownicy obsługują dostawców i klientów na całym świecie.
Wejdź na https://jobs.barry-callebaut.com/ i znajdź ofertę pracy stworzoną właśnie dla Ciebie!
Źródło: https://dzienniklodzki.pl/zrob-roznice-zacznij-prace-w-barry-callebaut/ar/13733790
Maślane bułki - wypiekamy na lekcjach
W "Spożywczaku" pięknie pachnie bo na lekcjach wypiekamy!
Maślane bułki z panem Maślińskim wypiekała na lekcjach - na własne zamówienie - klasa 2ta.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Maślane bułki.
Wiadomości z Biblioteki Spożywczaka
O nowych i nowszych projektach realizowanych przez naszą Bibliotekę we współpracy z nauczycielami i uczniami, między innymi dotyczącymi miasta Łodzi, Powstania wielkopolskiego i lekcji literatury, dowiesz się klikając w zakładkę Biblioteka.
Nauczyciele - mistrzowie pralin?
Nauczyciele przedmiotów zawodowych ze "Spożywczaka", na czele z dyrektor Joanną Kośką i kierownik Katarzyną Wojtalik, regularnie szkolą się, podnosząc swoje kwalifikacje zawodowe. W sobotę 8 grudnia trenowali wykonywanie pralin pod okiem szefa cukierni Double Tree by Hilton z Warszawy - Łukasza Miszczyka. Udało się? Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć Nauczyciele - mistrzowie pralin?
Lukrujemy
Lukrujemy pierniki, z których powstaną chatki świąteczne i świąteczne ciasteczka oraz inne piernikowe ozdoby. Jak to robi Małgosia z 3ta można zobaczyć na nowych zdjęciach w galerii Pachnie świętami.
Figurka z marcepana czy figurka z marcepanu?
Dylemat, zawarty w tytule, próbuje rozwikłać Nasza Procesorka w blogu "Język spożywczy". Czy się udało?
Pachnie świętami
Uczniowie szykują chatki z ciasta piernikowego i dlatego w "Spożywczaku" pachnie. Pachnie świętami. Jak co roku.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Pachnie świętami.
Desery z kuchnią molekularną i czekoladą
Program unijny "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" pozwala uczestnikom zapoznać się z kuchnią molekularną i wykonać "molekularne" elementy dekoracyjne do deserów - tym razem do deserów czekoladowych na bazie ganaszu z białej i ciemnej czekolady.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Desery z kuchnią molekularną i czekoladą.