• Przetwórca mięsa

        • Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Przetwórca mięsa w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać. Od samego początku nauki, przyszli przetwórcy mięsa będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.

          Czeka na ciebie atrakcyjna i dobrze płatna praca:

          • w zakładach przetwórstwa mięsnego, drobiarskiego i garmażeryjnych;
          • w działach garmażeryjnych i mięsnych hiper- i supermarketów;
          • w sklepach mięsnych i garmażeryjnych.

          Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

          Jeszcze trochę o zawodzie…

          Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi.
          W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Wędliniarz w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać.
          Od samego początku nauki, przyszli wędliniarze będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.

           

          Przebieg nauki

          Nauka trwa 3 lata.

          • Program nauczania obejmuje:
          • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia;
          • przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa mięsa – rozbiór półtusz, produkcja wędlin i wędzonek oraz wyrobów tłuszczowych, przetwórstwem mięsa drobiowego, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole.
          • W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni.

           

          Zajęcia praktyczne

          Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych, najnowocześniejszych zakładach przetwórstwa mięsnego, np. ZPM GROT sp. z o.o.

           

          • Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy. W związku z tym przysługują im uprawnienia pracownicze, m. in.:
          • wynagrodzenie za pracę (kwota zależy od roku nauki i średniej krajowej w Polsce, w roku 2019 wynosi ok. 170 zł brutto);
          • opłacanie składki ZUS emerytalnej i zdrowotnej;
          • wliczanie okresu zatrudnienia do stażu pracy;
          • zasiłek chorobowy za zwolnienia lekarskie;
          • prawo do urlopu wypoczynkowego.

           

          Egzaminy

          Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.04 „Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych”.

           

          a/ Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze. Świadectwo czeladnicze jest podstawowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w rzemiośle. Uprawnia do podjęcia pracy (wykonywania prac) w charakterze pracownika wykwalifikowanego i zajmowania stanowisk wymagających kwalifikacji, a po odbyciu trzyletniego stażu pracy do ubiegania się o przystąpienie do egzaminu mistrzowskiego.

           

          b/ Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę lub w zakładach niezrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych
          i tłuszczowych, organizowanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
          Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
          Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie przetwórca mięsa.

          Warunkiem ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia jest przystąpienie do jednego z powyższych egzaminów.

           

          A po ukończeniu szkoły możesz…

          1. pracować w:

          • zakładach przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego;
          • zakładach gastronomicznych i garmażeryjnych;
          • w działach mięsnych i garmażeryjnych hiper- i supermarketów;
          • w sklepach mięsnych i garmażeryjnych;

          2. kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz  uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;


          3. prowadzić własną firmę.