Natalia i Darek pięknie reprezentowali nasz "Spożywczak" i zajęli 7. miejsce w stawce 12 finalistów wyłonionych spośród kilkudziesięciu szkół w Polsce. Cukiernicy przygotowywali torty, tematyką nawiązujące do twórczości Leonarda da Vinci.
Gratulujemy!
A tak o swoim torcie opowiedzieli komisji konkursowej:
Szanowna Komisyjo: wielmożni Waszmościowie i rozważne, nadobne Białogłowy!
Król nasz, miłościwie nam panujący, usłyszawszy o pochodzącym z dalekiej Italii mędrcu Leonadzie ze sławetnego grodu Vinci nakazał nam, tortarzom, uczcić jego genijusz i narządzić tort, coby go na uczcie królewskiej, zacnym Waszmościom i Waszmościankom wet owych dać poprobować.
By podniebienia Waszeci zaspokoić słow kilka o torcie rzekę:
Leonardo arcymistrzem formy jest, co nie ulega żadnym deliberacjom. Nasz wieliki afekt do mistrza formą torta in futurum podkreślać raczym.
Tort nasz nadobnym błękitem wykończon, aboć Leonardowym marzeniem jest jako ptak latać.
Wpośrodku tortarz malunek Leonarda uczynił, ktory jako jedyny w Polszcze będzie zakupion: Portret białogłowy z łasicą. Podpis nad jej głową tajemny, jakoby ręką mistrza uczyniony: z prawa do lewa napisany; litery toż samo takie, jak u mistrza Leonarda bywa, tajemne, abo pisane jakoby w źwierciadle.
By Waszeci gusta ucieszyć, my królewscy tortarze, ciasto czekoladowe z upalonymi orzechami z Italii samej z lekutką nutą upalonego jałowca my wypiekli. Na to skarmelizowaną dynię z curry w lekutko skarmelizowanym mleku my nałożylim, byście mogli chrupać, niby wiewiórka. Na tym my dali biały mus wanilijowy- z naturalną wanijiją zza morza kupioną w paście z dokładem krasnej czekolady.
By Białogłowy były kontente utopiona w musie malinowym żelka malinowa została. Także mus malinowy z owocami maliny w dysku białym w pośrodku naleźć można.
Na to dysk niebieski nałożon został, w nim- mus pistacjowy z żelką jagodową z pistacją najść można.
Mniemam, że Waszmoście i Wy, szacowne Białogłowy ukontentowanie wielikie w wetach naszych najdziecie.
Na chwałę Miłościwie nam panującego króla Korony i Litwy oraz mistrza Leonarda z Vinci tort ten dla Was narządziliśmy!
Smacznego życzy Dariusz i Natalka - tortarze XXI wieku z Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego w Łodzi