- Piekarz z uwzględnieniem produkcji pieczywa dietetycznego
- Cukiernik z naciskiem na nowoczesne techniki dekorowania.
- Technik technologii żywności z elementami nowoczesnego dekoratorstwa (innowacja)
- Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej (innowacja)
- Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Przetwórca mięsa
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Operator maszyn i urządzeń to zawód dla osób otwartych na nowości techniczne, chcących poznawać metody produkcji żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wykorzystania maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów wybranej branży przemysłu spożywczego, np. przemysłowa produkcja pieczywa, wędlin, wyrobów mleczarskich. Nauczą się obsługiwać nowoczesne urządzenia i zautomatyzowane linie technologiczne, korzystać z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz specjalistycznych programów komputerowych.
Nauczysz się:
· obsługiwać specjalistyczny sprzęt wykorzystywany w przetwórstwie spożywczym,
· prowadzić procesy produkcji żywności z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
· posługiwać się dokumentacją techniczną i technologiczną.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
· w nowoczesnych zakładach spożywczych,
· w działach produkcyjnych hiper- i supermarketów,
· w firmach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności,
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Jeszcze trochę o zawodzie…
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego to zawód dla osób otwartych na nowości techniczne, chcących poznawać metody produkcji żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wykorzystania maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów wybranej branży przemysłu spożywczego, np. przemysłowa produkcja pieczywa i wyrobów cukierniczych, wędlin, wyrobów mleczarskich. Nauczą się obsługiwać nowoczesne urządzenia i zautomatyzowane linie technologiczne, korzystać z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz specjalistycznych programów komputerowych.
Przebieg naukiNauka trwa 3 lata.
· Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
- przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa spożywczego – produkcją żywności z ukierunkowaniem na wyroby spożywcze charakterystyczne dla danej branży przemysłu spożywczego oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole;
· W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni.
Zajęcia praktyczne
Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w nowoczesnych zakładach przetwórstwa spożywczego.
Egzaminy
Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji „Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń”.
Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
A po ukończeniu szkoły możesz…
- pracować w:
· w nowoczesnych zakładach spożywczych,
· w działach produkcyjnych hiper- i supermarketów,
· w firmach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności,
· zakładach produkujących półprodukty spożywcze,
- kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę,
- prowadzić własną firmę.