- Piekarz z uwzględnieniem produkcji pieczywa dietetycznego
- Cukiernik z naciskiem na nowoczesne techniki dekorowania.
- Technik technologii żywności z elementami nowoczesnego dekoratorstwa (innowacja)
- Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej (innowacja)
- Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Przetwórca mięsa
Przetwórca mięsa
Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Przetwórca mięsa w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać. Od samego początku nauki, przyszli przetwórcy mięsa będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.
Czeka na ciebie atrakcyjna i dobrze płatna praca:
- w zakładach przetwórstwa mięsnego, drobiarskiego i garmażeryjnych;
- w działach garmażeryjnych i mięsnych hiper- i supermarketów;
- w sklepach mięsnych i garmażeryjnych.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Jeszcze trochę o zawodzie…
Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi.
W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Wędliniarz w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać.
Od samego początku nauki, przyszli wędliniarze będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.Przebieg nauki
Nauka trwa 3 lata.
- Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia;
- przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią przetwórstwa mięsa – rozbiór półtusz, produkcja wędlin i wędzonek oraz wyrobów tłuszczowych, przetwórstwem mięsa drobiowego, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole.
- W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni.
Zajęcia praktyczne
Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych, najnowocześniejszych zakładach przetwórstwa mięsnego, np. ZPM GROT sp. z o.o.
- Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy. W związku z tym przysługują im uprawnienia pracownicze, m. in.:
- wynagrodzenie za pracę (kwota zależy od roku nauki i średniej krajowej w Polsce, w roku 2019 wynosi ok. 170 zł brutto);
- opłacanie składki ZUS emerytalnej i zdrowotnej;
- wliczanie okresu zatrudnienia do stażu pracy;
- zasiłek chorobowy za zwolnienia lekarskie;
- prawo do urlopu wypoczynkowego.
Egzaminy
Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.04 „Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych”.
a/ Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze. Świadectwo czeladnicze jest podstawowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w rzemiośle. Uprawnia do podjęcia pracy (wykonywania prac) w charakterze pracownika wykwalifikowanego i zajmowania stanowisk wymagających kwalifikacji, a po odbyciu trzyletniego stażu pracy do ubiegania się o przystąpienie do egzaminu mistrzowskiego.
b/ Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę lub w zakładach niezrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych
i tłuszczowych, organizowanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie przetwórca mięsa.Warunkiem ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia jest przystąpienie do jednego z powyższych egzaminów.
A po ukończeniu szkoły możesz…
1. pracować w:- zakładach przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego;
- zakładach gastronomicznych i garmażeryjnych;
- w działach mięsnych i garmażeryjnych hiper- i supermarketów;
- w sklepach mięsnych i garmażeryjnych;
2. kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
3. prowadzić własną firmę.