Mazurek migdałowo-chałwowy
- 15.04.2019 21:32
- Okrągły mazurek wielkanocny złożony z dwóch blatów o średnicy ok. 32 cm
Surowce:
Kruche ciasto migdałowe
- Mączka migdałowa – 150 g
- Mąka pszenna – 600 g
- Cukier puder – 200 g
- Masło miękkie – 400 g
- Żółtka – 5 szt.
- Sól – duża szczypta (na 3 palce)
Ciasto migdałowe biszkoptowo-tłuszczowe (na dekoracyjne obrzeże – rozetki)
- Mąka pszenna – 250 g
- Mączka migdałowa – 50 g
- Cukier puder – 100 g
- Masło – 150 g
- Jaja – 2 szt.
Masa chałwowa
- Chałwa waniliowa – 350 g
- Śmietanka 30-36% – 100 ml
- Masło – 100 g
Do dekoracji
- Marmolada 400 g
- Pokruszona chałwa 100 g
- Owoce suszone, bakalie, orzeszki
- Czekolada rozpuszczona lub lukier
Opis procesu technologicznego:Kruche ciasto migdałowe
- Przesianą mąkę, cukier puder i mączkę migdałową przełożyć na blat lub do miski
- Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól
- Dużym nożem lub łopatką łączyć składniki, a następnie delikatnie zagniatać ciasto
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę (minimum)
- Po schłodzeniu rozwałkować na 2 blaty grubości około 5 mm i rozkładać na formie
- Rozwałkować ciasto na okrągło lub wyciąć w cieście kształt mazurka (np. za pomocą miski)
- Nakłuć dość gęsto (np. wałkiem-kolczatką lub widelcem)
- Wypiekać w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C: jeden blat (spodni) około 10-15minut (ciasto ma być blade), a drugi (wierzchni) ok. 25-30 minut (ciasto ma być złociste do lekko brązowego)
Ciasto migdałowe biszkoptowo-tłuszczowe (na dekoracyjne obrzeże – rozetki)
- Masło (miękkie) zmiksować z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszyste, następnie stopniowo dodać jaja
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową, delikatnie wymieszać
- Na wcześniej podpieczony (blady) blat spodni z ciasta kruchego wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy
- Ponownie wstawiać do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i wypiekać do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru
Masa chałwowa
- Chałwę pokruszyć
- Przełożyć do garnka
- Dodać śmietankę i masło
- Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając
- Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować (np. blenderem) na gładką masę
- Lekko ostudzić.
Składanie mazurka
- Spód mazurka posmarować przegniecioną (i ewentualnie podgrzaną) marmoladą
- Nałożyć blat wierzchni, ewentualnie bardzo lekko posmarować go marmoladą
- Posypać rozkruszoną chałwą
- Następnie wylać masę chałwową na wypieczony wierzch mazurka
- Pozostawić do zastygnięcia
- Brzegi mazurka posmarować marmoladą i obsypać drobno posiekanymi orzeszkami
- Dekorować.
Opracowanie: Krzysztof Maśliński, ZSPS w Łodzi, 2019
na podstawie:-
https://kuchnialidla.pl/mazurek-migdalowo-kajmakowy
-
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-kruche/699-przepis-na-mazurek-chalwowy
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły