• Mazurek migdałowo-chałwowy
      • Mazurek migdałowo-chałwowy

      • 15.04.2019 21:32
      • Okrągły mazurek wielkanocny złożony z dwóch blatów o średnicy ok. 32 cm
      • Surowce:

        Kruche ciasto migdałowe

        • Mączka migdałowa – 150 g
        • Mąka pszenna – 600 g
        • Cukier puder – 200 g
        • Masło miękkie – 400 g
        • Żółtka – 5 szt.
        • Sól – duża szczypta (na 3 palce)

        Ciasto migdałowe biszkoptowo-tłuszczowe (na dekoracyjne obrzeże – rozetki)

        • Mąka pszenna – 250 g
        • Mączka migdałowa – 50 g
        • Cukier puder – 100 g
        • Masło – 150 g
        • Jaja – 2 szt.

        Masa chałwowa

        • Chałwa waniliowa – 350 g
        • Śmietanka 30-36% –  100 ml
        • Masło – 100 g

        Do  dekoracji

        • Marmolada 400 g
        • Pokruszona chałwa 100 g
        • Owoce suszone, bakalie, orzeszki
        • Czekolada rozpuszczona lub lukier

         


        Opis procesu technologicznego:

        Kruche ciasto migdałowe

        • Przesianą mąkę, cukier puder i mączkę migdałową przełożyć na blat lub do miski
        • Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól
        • Dużym nożem lub łopatką łączyć składniki, a następnie delikatnie zagniatać ciasto
        • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę (minimum)
        • Po schłodzeniu rozwałkować  na 2 blaty grubości około 5 mm i rozkładać na formie
        • Rozwałkować ciasto na okrągło lub wyciąć w cieście kształt mazurka (np. za pomocą miski)
        • Nakłuć dość gęsto (np. wałkiem-kolczatką lub widelcem)
        • Wypiekać w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C: jeden blat (spodni) około 10-15minut (ciasto ma być blade), a drugi (wierzchni) ok. 25-30 minut (ciasto ma być złociste do lekko brązowego)

        Ciasto migdałowe biszkoptowo-tłuszczowe (na dekoracyjne obrzeże – rozetki)

        • Masło (miękkie) zmiksować z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszyste, następnie stopniowo dodać jaja
        • Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową, delikatnie wymieszać
        • Na wcześniej podpieczony (blady) blat spodni z ciasta kruchego wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy
        • Ponownie wstawiać do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i wypiekać do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru  

        Masa chałwowa

        • Chałwę pokruszyć
        • Przełożyć do garnka
        • Dodać śmietankę i masło
        • Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając
        • Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować (np. blenderem) na gładką masę
        • Lekko ostudzić.

        Składanie mazurka

        • Spód mazurka posmarować przegniecioną (i ewentualnie podgrzaną) marmoladą
        • Nałożyć blat wierzchni, ewentualnie bardzo lekko posmarować go marmoladą
        • Posypać rozkruszoną chałwą
        • Następnie wylać masę chałwową na wypieczony wierzch mazurka
        • Pozostawić do zastygnięcia
        • Brzegi mazurka posmarować marmoladą i obsypać drobno posiekanymi orzeszkami
        • Dekorować.

        Opracowanie: Krzysztof Maśliński, ZSPS w Łodzi, 2019
        n
        a podstawie:

        • https://kuchnialidla.pl/mazurek-migdalowo-kajmakowy

        • http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-kruche/699-przepis-na-mazurek-chalwowy


         

         

      • Wróć do listy artykułów